Tunnel Zweden zwaar vervuild

STOCKHOLM, 20 OKT. De Zweedse overheid heeft de werkzaamheden aan een spoorwegtunnel bij Båstad in het westen van Zweden voorlopig gestaakt.

Het grondwater zou zwaar vervuild zijn door het gebruik van een chemisch preparaat om de tunnel waterdicht te maken. Onderzoekers hebben een vele malen te hoge concentratie aan het zeer giftige acrylamide in de bodem aangetroffen. De overheid heeft de bevolking van Båstad gewaarschuwd geen kraanwater te drinken en geen vet te gebruiken afkomstig van koeien die in de omgeving grazen. Verschillende dieren vertonen verlammingsverschijnselen, enkele zijn overleden. Uit medisch onderzoek blijkt dat het zenuwstelsel van een derde van de werknemers die betrokken zijn bij de tunnelbouw is aangetast. Een woordvoerder van Rhône-Poulenc, de Franse leverancier van het gebruikte afdichtingsmateriaal Rhoca-Gil, zegt dat het product al twintig jaar zonder problemen wordt gebruikt. In Noorwegen is tijdens de aanleg van een spoorwegtunnel in de buurt van de nieuwe luchthaven bij Oslo ook een verhoogde concentratie van acrylamide geconstateerd. De Noorse overheid heeft de werkzaamheden niet stilgelegd, maar wel een meer in de omgeving afgedicht. (AP, AFP)