THE FALL

The Fall: Levitate. Artful CDX9.

Het twintigste jaar in het bestaan van de invloedrijke Engelse popgroep The Fall was tot nu toe zorgwekkend: er verschenen drie live-albums, drie schijnbaar willekeurig samengestelde compilaties waar zelfs de grootste fans moeite mee hadden en een paar cd-reissues van inferieure kwaliteit. Verder circuleerden berichten dat de gezondheid van zanger Mark E. Smith verslechterde en dat de groep geen platencontract meer had. Des te verrassender is het dat de nieuwe cd Levitate een zeer levenslustige, frisse en krachtige Fall laat horen. In een mengeling van pakkende, experimentele en ingetogen melodieuze nummers bewijst Mark E. Smith nog altijd volstrekt originele muziek te kunnen maken, aangevuld met intelligente, onnavolgbare teksten waarin hij de wereld om zich heen becommentarieert, gezongen dan wel gedeclameerd op een sympathiek arrogante 'ik heb altijd gelijk'-toon. Domheid en ideeënarmoede zijn voor Smith de grootste gruwels. Met een grotere nadruk op dansbare ritmes dan voorheen klinkt The Fall op Levitate modern, maar niet modieus - daarvoor is de muziek, volgestopt met vervormde, dissonante en prikkelende geluiden, te ongrijpbaar.