Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Overzicht van het varkenspestdrama en een interview met een gedupeerde boer en een dierenarts. Ook het hoger beroep in de Hakkelaar-zaak met de omstreden kroongetuige Abbas die vandaag werd verhoord. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een cameraploeg volgt politiek tekenaar Frits Behrends in Bosnië waar hij het opneemt voor de Bosnische kinderen. Ook een reportage over Iraanse asielzoekers in Nederland en de presentatie van het verkiezingsprogramma van de VVD. Ned.1, 20.26-20.59u.

Het elfde uur. Andries Knevel ondervraagt voormalig journalist Peter Brusse die het tegenwoordig wat rustiger aan doet en Frenk van der Linden over zijn laatste boek Klappen met één hand waarin hij de modernisering van China beschrijft. De derde gast is dominee Ten Voorde die o.a over de Actie Bombay vertelt. Ned.2, 22.00-23.00u.

Nova. O.a. een gesprek met de wetenschapper C. Fijnaut over het vandaag gepubliceerde rapport in België over de Bende van Nijvel. Ned.3, 22.33-23.03u.

Panorama. Reportage over de problemen in de gezondheidszorg in Groot-Brittannië: een tekort aan bedden, enorme wachtlijsten en patiënten die niet in het ziekenhuis thuishoren maar verzorgd zouden moeten worden door welzijnsinstanties. BBC1, 23.00-23.40u.

DOCUMENTAIRES

Here and Now: Bad Hair Days. In Groot-Brittannië kan iedereen, zonder papieren een kapperszaak openen. Vorig jaar waren 3000 vrouwen ontevreden, ongelukkig of zelfs gewond na een bezoek aan de kapper. Over de misstanden in de kappersector. BBC1, 20.30-21.00u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon (7). Zesentwintigdelige serie reportages van Netty van Hoorn over Curaçao waar vijftig etnische groepen, waaronder Portugezen, Surinamers, joden, Indiërs, Arabieren, Nederlanders en Colombianen naast elkaar leven. Een aantal bewoners van het Caraïbische eiland wordt een jaar lang gevolgd. Ned.3, 21.28-22.00u.

Dokument: Veroordeeld (5). Serie documentaires van Roel van Dalen uit 1995 waarin hij acht maanden lang een aantal zware delinquenten in de penitentiare inrichtingen van Overmaze in Maastricht volgt. Deze aflevering behandelt de drugsvrije afdeling voor mannen. Ned.1, 23.00-23.46u.

The World's best Sellers. Drie reportages over reclame: over de vraag wanneer kunst reclame is en reclame kunst, over humor in de reclame en over het gebruik van schokeffecten in reclame. Duitsl.2, 0.00-2.30u.

The Huw Wheldon Memorial Lecture: The Art of the Reporter. BBC-correspondent in Azië Fergal Keane geeft een lezing over de problemen die journalisten ondervinden door de digitale technologie en het gebruik van onder andere internet. BBC2, 0.15-1.05u.

DRAMA

Dodendans. Ingekorte Duitse tv-film Todesspiel van Heinrich Breloer uit 1997 in twee delen, is een gedramatiseerde documentaire over de ontvoering en dood van werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer in 1977 en de kaping van een Lufthansavliegtuig door een Palesteins terroristen-kommando in datzelfde jaar. De Duitse Rote Armee Fraktion (RAF) ontvoerden Schleyer om tot levenslang veroordeelde RAF-leden vrij te krijgen. Het Palestijnse commando kaapte het vliegtuig om de eisen van de RAF kracht bij te zetten. Ned.3, 20.26-21.28u.

AMUSEMENT

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor o.m. de films A life less ordinary van Danny Boyle en The Peacemaker met George Clooney en Nicole Kidman. Ook een gesprek met John Travolta over Face/Off. BBC1, 0.45-1.15u.

KUNST

The Ticket. Aandacht voor de tentoonstelling The New! Theater 2 in het Groninger Museum waarin aandacht voor mode-ontwerpen in combinatie met museale objecten en modefoto's van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. NBC, 19.30-20.00u.

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery vertelt hoe meesterwerken totstandkomen en hoe ze onderhouden worden. In de eerste van een zesdelige serie onthullen röntgen, laserstralen en computerprogramma's de technieken die schilders gebruikten. BBC2, 20.30-21.00u.

Het Uur van de Wolf: Jaargang 94. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.18-0.10u.

Omnibus: The Fame and Shame of Salvador Dalí. Tweedelige documentaire over leven en werk van de surrealistische schilder Salvador Dalí, gemaakt door diens biograaf Ian Gibson. BBC1, 23.40-0.45u.

FILM

The Seventh Floor (Ian Barry, 1993, Australië). Thriller. Psychopaat terroriseert Brooke Shields in haar computergestuurde appartement. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Grease (Randal Kleiser, 1978, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

La machine (François Dupeyron, 1994, Frankrijk/Duitsland). Psychologische griezelthriller. Psychiater Gérard Depardieu wisselt, bij wijze van experiment, van brein met psychopatische moordenaar (Didier Bourdon). Zijn vrouw Nathalie Baye weet van niks. Duitsl.2, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

Le samourai (Jean-Pierre Melville, 1967, Frankrijk). Zwijgzame gangster met ernstige beroepseer komt steeds verder in het nauw na moord op nachtclubeigenaar. Monumentaal strakke genrefilm, hoogtepunt in de oeuvres van regisseur Melville en acteur Alain Delon. Duitsl.1, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

Mixed Company (Melville Shavelson, 1974, VS). Eenvoudig uitgewerkte komedie over Amerikaans stel dat een multiraciale verzameling weesjes adopteert. Met Barbara Harris, Joseph Bologna. BBC1, 2.05-3.50u.