Roma vragen massaal asiel in Groot-Brittannië

DOVER, 20 OKT. Het zuidoosten van Engeland kampt met een invasie van Roma (zigeuners) uit Tsjechië en Slowakije die in Groot-Brittannië om politiek asiel vragen.

Sinds gisteren worden de Roma teruggestuurd. Een groep van zestig Roma bracht na een vergeefse reis naar Dover de nacht door in de hal in Calais vanwaar ze eerder gisteren naar Dover waren vertrokken. In Dover en het Engelse graafschap Kent zijn de afgelopen dagen honderden Roma uit Tsjechië en Slowakije aangekomen. Vrijdagavond waren het er 113, zaterdagochtend kwamen er nog 22 bij. Later zaterdag arriveerden met de boot opnieuw 32 Roma, van wie er evenwel 28 terugkeerden.

De Roma zijn inmiddels ondergebracht in hotels en pensions in verschillende plaatsen in Kent; in Dover is een leeg verpleegtehuis gereedgemaakt om nog meer Roma op te vangen. De Roma vragen in Groot-Brittannië om politieke asiel, maar de Britse autoriteiten geven hun geen enkele kans op asiel. Tot dusverre hebben dit jaar in Groot-Brittannië honderdveertig Slowaakse Roma om asiel gevraagd. Het verzoek werd in alle gevallen afgewezen. Eerder dit jaar zochten honderden Roma uit Tsjechië en Slowakije hun toevlucht in Canada, naar aanleiding van de uitzending van een tv-documentaire over het zakelijk succes van een naar Canada geëmigreerde Rom. (Reuter, AFP)