Roberto Goizueta 1932-1997; Cola-topman zeer succesvol

ROTTERDAM, 20 OKT. Bestuursvoorzitter Roberto Goizueta van Coca Cola is zaterdag overleden. De 65-jarige topman van het frisdrankenconcern stierf aan longkanker. Goizueta wordt naar verwachting opgevolgd door de 50-jarige bestuurder Doug Invester, sinds drie jaar de tweede man. Alle kantoren van Coca Cola zijn morgen gesloten uit eerbetoon voor de overleden bestuurder.

Goizueta, een gevluchte Cubaan, gaf sinds 1981 leiding aan Coca Cola. Vooral bij de aandeelhouders was hij erg populair. Gedurende zijn bestuursperiode steeg de marktwaarde van het bedrijf van 8 miljard tot 290 miljard dollar. Sinds 1981 is de omzet van het concern bijna verviervoudigd (18,5 miljard dollar) en de winst verzevenvoudigd (3,5 miljard).

De chemicus Goizueta kwam in 1954 in dienst bij Coca Cola en hij verliet Cuba in 1961, toen Fidel Castro aan de macht kwam. Ook het frisdrankenconcern verliet in dat jaar het eiland toen de plaatselijke fabrieken door de regering werden genationaliseerd. De familie Goizueta was bij de vlucht in het bezit van 40 dollar en honderd aandelen.

In 1979 werd Goizueta vice-president, waardoor hij een van de zes mogelijke opvolgers werd van de toenmalige bestuursvoorzitter Austen. Ondanks zijn gebrek aan marketingachtergrond werd hij twee jaar later tot het hoogste ambt geroepen. Nog geen jaar later boekte hij grote successen met de light-versie van cola. Het in Amerika als Diet Coke bekende drank wordt gezien als het meest succesvolle (nieuwe) consumentenproduct uit de jaren tachtig. De introductie van een nieuwe smaak van de klassieke cola werd echter een ramp. Nadat de zoetere versie het marktaandeel fors had laten dalen werd al na drie maanden de Classic Coke weer ingevoerd.

In de regio van Atlanta, het hoofdkantoor van Coca Cola, was Goizueta zeer populair. Juist door de stijging van het aandeel zijn heel wat inwoners van de staat Georgia schatrijk geworden. Naar schatting is meer dan 15 procent van het aandelenkapitaal in bezit van inwoners van deze staat. Goizueta was een van de eerste pleitbezorgers van het nu veelgehoorde shareholder value, het belang van waardecreatie voor de aandeelhouders. Daarnaast legde hij veel nadruk op de wereldwijde aanwezigheid van de frisdrank. “Ons succes is voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin het voor de consument onmogelijk is om op deze wereldbol Coca Cola te ontvluchten”, verklaarde hij eens. Het concern haalt nu 80 procent van de omzet buiten Amerika.

Goizueta was weliswaar erg populair bij de aandeelhouders, maar zo beroemd als andere miljardairs is hij nooit geworden. Veel van zijn vermogen, geschat op 1,3 miljard dollar, heeft hij in aandelen Coca Cola gestoken. Eerder heeft Goizueta verklaard een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen te willen schenken, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ted Turner mijdde hij hierover de publiciteit. Turner haalde onlangs het nieuws door een grote gift aan de Verenigde Naties.

Mede door de ziekte van Goizueta stond de koers van Coca Cola de laatste maanden onder sterke druk. Tegenover het hoogtepunt van 72 dollar in juni, sloot het aandeel vrijdag op 58,5.