Rechts houdt meerderheid in Galicië

MADRID, 20 OKT. De conservatieve Partido Popular (PP) heeft gisteren bij de regionale verkiezingen in het Spaanse Galicië de absolute meerderheid behouden. De socialistische partij incasseerde bij deze eerste politieke krachtmeting na de algemene verkiezingen van het afgelopen jaar een verlies.

Hoewel met een klein verlies won de conservatieve leider Manuel Fraga (74) met 51,5 procent van de stemmen andermaal een meerderheid in het regio-parlement. Daarmee wordt Fraga voor de derde maal geïnstalleerd als president van Galicië, de noordwestelijke regio van Spanje met Santiago de Compastella als hoofdstad. Tweede werd het Galicisch-nationalistisch Blok (BNG), dat van 18,4 naar 25,5 procent ging. De socialistische lijstverbinding kreeg slechts 19,4 procent van de stemmen, tegen 27,1 procent vier jaar geleden.

Tijdens een uiterst korte toespraak toonde Fraga, die als voormalig minister onder dictator Franco geldt als de langstdienende politicus in Spanje, zich geëmotioneerd over zijn zege. “We zullen Galicië tot het uiterste dienen en daarmee ook Spanje en de mensheid”, aldus de regiopresident. Algemeen wordt evenwel verwacht dat Fraga zijn vierjarige termijn niet uitdient en door een lokale partijgenoot wordt vervangen.

Binnen de socialistische partij, waar een voormalig minister uit het kabinet van Felipe González lijsttrekker was, werd de teleurstelling over het verlies toegegeven. Woordvoerders van de partij weten de teruggang met een aantal zetels aan de communistische leider Julio Anguita. Deze sprake zich uit tegen de lijstverbinding tussen zijn linkse partijfederatie Izquierda Unida en de socialisten en kwam met een eigen lijst. De socialisten gaven evenwel toe dat de verdeeldheid onder links niet de enige oorzaak is en dat de partij zich moet bezinnen op zijn strategie.

Een opmerkelijke overwinning werd behaald door het Galicisch-nationalistisch Blok (BNG) van Xosé Manuel Beiras, die de socialistisch-linkse lijstverbinding als tweede politieke kracht in Galicië passeerde. Hoewel het sterk aan Portugal verwante Galicië historisch altijd een zeer autonome positie heeft ingenomen, was het nationalisme tot dusver een marginaal verschijnsel. De winst van het BNG wordt vooral gezien als een poging van de Galiciërs om het succes van de nationalistische partijen in Baskenland en Catalonië te evenaren. Deze slaagden erin om zowel onder de regering van voormalig premier Felipe González als onder de huidige PP-regering van premier Aznar belangrijke financiële concessies van de centrale overheid in Madrid te bedingen.

Galicië geldt als een van de armste regio's van Spanje. Ondanks de snel opgekomen kledingindustrie, steunt de regio nog voornamelijk op de vangst van vis en schelpdieren en kleinschalige landbouw. De bevolking, getekend door massale emigratie en sterke vergrijzing (het laagste geboortecijfer van Europa), staat bekend om zijn conservatieve karakter.