OUDE CUBANEN

Compay Segundo: Yo Vengo Aqui (Gasa 0630 14783 2). Distr. Warner. Vieja Trova Santiaguera: Hotel Asturias (Intuition 3215). Distr. Choice.

Chan Chan, het prachtige openingsliedje van Ry Cooders recente succes Buena Vista Social Club is van de Cubaanse gitarist Compay Segundo, burgernaam Francisco Repilado (1908). Op Segundo's eigen, in '95 opgenomen, cd Yo Vengo Aqui, staat dit liedje ook, maar pas na veertien andere, bijna allemaal van hemzelf. De sfeer die zijn akoestische kwartet met twee gitaren, contrabas en maracas oproept is rustig en landelijk. Karakteristiek is de melodieuze, meerstemmige zang waarin Compay natuurlijk de lage tegenstem zingt, want daaraan dankt hij tenslotte zijn bijnaam (segundo is tweede).

Ook het kwintet La Vieja Trova Santiaguera legt zich toe op ouderwetse sons en guaracha's. De leden van dit orkestje zijn gemiddeld 75 jaar maar dat is aan Hotel Asturias nauwelijks af te horen. Hun versie van Guajira Guantanamera doet de hitversies van Digno Garcia en de Sandpipers uit '66 verbleken, en bij de geladen uithalen in Las Amargas Verdades (Bittere Waarheden) schieten de tranen je in de ogen. Optredens de komende weken o.a. in Utrecht (22/10), Rotterdam (23 + 29/10) en Zaandam (31/10).