Ohra praat met Van Lanschot

AMSTERDAM, 20 OKT. Van Lanschot Bankiers en verzekeringsmaatschappij Nuts Ohra onderzoeken een strategische samenwerking. Dat hebben de twee middelgrote financiële instellingen, die beide op zoek waren naar schaalvergroting, vanmiddag bekend gemaakt.

De twee bedrijven gebruiken het woord fusie in hun persbericht niet, maar spreken van samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en met behoud van de identiteit van beide gesprekspartners.

De gesprekken over samenwerking komen op een moment dat de financiële sector in verschillende Europese landen in beweging is. De komst van de euro in 1999 zal de wisselkoersschommelingen doen verdwijnen en de grensoverschrijdende concurrentie naar verwachting een stevige impuls geven. Met name onder kleinere nationale financiële instellingen bestaat vrees voor deze buitenlandse penetratie van afgeschermde, nationale markten. Van Lanschot in Den Bosch (ongeveer 1100 medewerkers) heeft plannen om volgend jaar naar de effectenbeurs te gaan. De bank maakte een aantal maanden geleden duidelijk dat zij geïnteresseerd is in samenwerking met of overname van een middelgrote verzekeraar.

Ohra, gevestigd in Arnhem (zo'n 800 medewerkers), heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling in Nederland van directe verkoop van verzekeringsproducten aan consumenten. Ohra zoekt eveneens al enige tijd meer schaalgrootte.

“Mocht het tot iets komen, dan zal dat niet ellenlang op zich laten wachten. Dan melden wij dit jaar nog wel iets”, aldus een woordvoerster van Nuts Ohra vanmiddag. De toenaderingspogingen kunnen uitmonden in allerlei vormen, variërend van een fusie tot een productgerichte samenwerking.