Nilis zit weer lekker in z'n vel bij PSV

NIJMEGEN, 20 OKT. PSV beleefde gisteravond in de wedstrijd tegen het onthutsend zwakke NEC een primeur. Niet eerder dit seizoen maakte Luc Nilis de negentig minuten vol. De diep ontgoochelde NEC-coach Jimmy Calderwood was niet de enige voor wie het eenzijdige duel in het troosteloze Goffert-stadion al na een half uur had mogen worden afgeblazen, maar Nilis had eindelijk weer het gevoel dat zijn optreden niet lang genoeg kon duren.

Met twee doelpunten en diverse fraaie acties, waaronder een prachtige vrije trap waarbij hij de bal op de paal lepelde, presenteerde de Belgische spits zich niet alleen als de architect van de moeiteloze 4-0 zege op NEC. Het deed Nilis vooral deugd dat hij drie dagen voor de cruciale ontmoeting met Newcastle United in de Champions League zijn topvorm had benaderd. “Ik was al bijna vergeten hoe het voelde een complete wedstrijd te spelen,” verzuchtte de voetballer, die de afgelopen weken een schijngevecht met zijn coach Dick Advocaat had gevoerd.

Het gepijnigde lichaam van Nilis was de bron van alle discussies en dan vooral de kwetsuur aan zijn enkel, die hem ruim een jaar heeft achtervolgd. Had hij zich eerder moeten laten opereren dan afgelopen zomer? Was het inderdaad onverantwoord dat Nilis zich had laten strikken voor een lucratief toernooitje op het strand van Aruba? Feit was dat zijn revalidatie moeizaam verliep. Tegen wil en dank wekte Advocaat de indruk dat zijn visie niet parallel liep met die van de medische staf.

Ook Nilis zelf stelde een andere diagnose dan zijn trainer. De meestal zo ingetogen artiest wilde spelen en toonde zich teleurgesteld, toen Advocaat die wens slechts mondjesmaat honoreerde. Volgens de rechtlijnige PSV-trainer was Nilis niet fit genoeg om hem een maximale inzetbaarheid te kunnen garanderen. Groot was daarom zijn verbazing dat de Belgische bondscoach Leekens zijn spits desondanks opriep voor de interland tegen Wales. Groot was tevens de commotie toen Nilis in het trainingskamp repte van een “vertrouwensbreuk” met Advocaat.

Dat binnenbrandje werd ijlings geblust en elk woord over die affaire is de betrokkenen er nu één te veel. Ironisch genoeg bewees Nilis gisteravond dat Advocaat hem terecht zo lang uit de wind heeft gehouden, want zo scherp en gretig als tegen NEC heeft hij dit seizoen niet gespeeld. Het contrast met zijn kleurloze bijdrage aan het gelijkspel tegen Roda JC was opvallend, al had Nilis ook in Nijmegen niet te klagen over de gastvrijheid van zijn tegenstanders.

Glimlachend constateerde de nummer 10 van PSV dat “sommige keepers mij blijkbaar graag willen helpen op de weg terug naar de top”. Woensdag werd Roda-doelman Damjanac op Kaalheide voorlopig tot persona non grata uitgeroepen, nadat hij de bal uit een vrije trap van Nilis kinderlijk door zijn benen had laten glippen. Gisteren bracht het aangezicht van de PSV-spits het slechtste in NEC-keeper Bas Roorda naar boven. Na drieëndertig minuten liet hij de bal na een schuiver van de vallende Nilis onder zijn arm doorschieten en zes minuten na rust mocht de 30-jarige Vlaming in alle rust van buiten het strafschopgebied aanleggen voor de derde treffer van PSV.

In de 25ste minuut had verdediger Earnest Faber met een kopbal uit een corner van Wim Jonk, die eerder de binnenkant van de paal had getroffen, al de toon gezet voor een strafexpeditie van PSV. Nilis had meer dan twee goals kunnen maken. De hereniging met zijn van een blessure herstelde landgenoot Gilles de Bilde inspireerde hem tot een geraffineerde combinatie, waaruit zijn vroegere ploeggenoot bij Anderlecht het vierde doelpunt voor zijn rekening mocht nemen.

“Maar de grootste voldoening is toch dat ik weer lekker in mijn vel zit”, zei Nilis. Hij had het duel met NEC dan ook als een mentale doorbraak ervaren. “Ik ben nog niet op honderd procent van mijn kunnen, maar ik heb een forse stap voorwaarts gemaakt. Ik wil niet langer achterom kijken en het is zinloos nu opnieuw te debatteren over mijn blessure. Ik weet slechts dat mijn enkel goed reageert op mijn verhoogde inspanningen. Ik voel de souplesse terugkeren, dat merk ik bij het draaien en het schieten. Nu besef ik pas wat ik de afgelopen maanden heb gemist. De angst voor weer een terugval is verdwenen.”

De wederopstanding van Nilis had voor PSV op geen beter moment kunnen komen, want de regerend landskampioen kan zich zowel in de nationale competitie als in de Champions League geen puntverlies meer permitteren. De komende tegenstander Newcastle United is na de 4-1 nederlaag bij Leeds afgegleden naar de middenmoot van de Premier League, maar ook de Britten kampen met een blessuregolf. De uitglijder van Newcastle beschouwt Nilis dan ook niet als een betrouwbare graadmeter voor de ware kracht van de ploeg die Barcelona in eigen huis bedwong.

Nilis: “We moeten ons niet blindstaren op de wedstrijd tegen Leeds. Ze hebben wellicht slap gespeeld om zich te sparen voor het duel met ons. Newcastle is nog steeds een Engelse topploeg, die in Kiev bovendien veerkracht toonde bij een 2-0 achterstand. Maar zonder hun spitsen Asprilla en Shearer zijn ze een stuk minder gevaarlijk. Dat zijn nu eenmaal spelers die een wedstrijd met één actie kunnen beslissen.” Net als Nilis in goede vorm. Advocaat zal hem ongetwijfeld alles vergeven als hij die gave tegen Newcastle United etaleert. Met een speels lachje: “Ik durf nu zowaar te zeggen dat het niet aan mij zal liggen.”