Nieuwe computer: koersval

LONDEN, 20 OKT. De aandelenkoersen van de meest verhandelde fondsen op de Londense beurs zijn vanmorgen sterk gedaald nadat de Britse minister van Financiën Gordon Brown een geavanceerd computersysteem voor de aan- en verkoop van effecten in werking stelde. Hij sprak over “de meest ingrijpende modernisering van de Londense beurs sinds 'Big Bang 1', de gedeeltelijke automatisering van de beurshandel in 1986.

Brown benutte de ingebruikneming vanmorgen om te laten doorschemeren dat Britse toetreding tot de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) in de lopende regeerperiode niet waarschijnlijk is. Nadere bijzonderheden wil hij pas geven nadat het parlement volgende week is teruggekomen van zomerreces.

Na de verklaring van Brown daalde de FT-100, de index van de honderd best verkochte effecten, binnen enkele minuten met 118 punten tot 5153. Later in de morgen herstelden de koersen zich weer enigszins.

Handelaren in de Londense City hielden het afgelopen weekeinde al rekening met een zenuwslopende verjaardag van 'Black Monday', de beruchte maandag tien jaar geleden, toen de beurzen dramatisch kelderden.

Michael Hughes, economisch adviseur van het effectenkantoor BZW, waarschuwde dat introductie van een nieuw elektronisch beurssysteem een explosief cocktail zou kunnen vormen met de onzekerheid over de Britse houding tegenover de monetaire unie.

De nervositeit van de Londense markt werd nog verder vergroot doordat de koersen op Wall Street vrijdag met 92 punten daalden. De Londense beurs heeft nooit eerder deze eeuw zo'n langdurige periode van aanhoudende groei gekend. De meeste handelaren gaan ervan uit dat een 'correctie' op korte of middellange termijn onvermijdelijk is.