Na ontsnapping gevangene; Autoriteiten extra bewaakt tegen wraak

ROTTERDAM, 20 OKT. Medewerkers van justitie en politie die betrokken waren bij de arrestatie en veroordeling van de ontsnapte Duitse crimineel S. Kröger, worden extra bewaakt uit vrees voor wraak door de crimineel, die als zeer gevaarlijk bekend staat.

Dat zegt een woordvoerder van het arrondissementsrechtbank in Arnhem. Kröger ontsnapte woensdagavond samen met een handlanger uit de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen.

Kröger heeft zowel recentelijk als ten tijde van zijn arrestatie in 1989 medewerkers van justitie en politie met de dood bedreigd. Een aantal rechters, officieren van justitie, procureurs-generaal en rechercheurs worden daarom nu extra bewaakt. Om veiligheidsredenen wil de woordvoerder verder geen details verstrekken.

Kröger is in 1990 tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de gijzeling, in juni 1989, van landmachtkolonel K. van der Kieft. Kröger eiste daarbij een miljoen gulden losgeld en honderd gram heroïne. Bij een poging om een einde te maken aan de gijzeling, werd de kolonel gedood door een scherpschutter van de politie.

Kröger verbleef in de Groningse tbs-kliniek, hoewel hij niet tot tbs was veroordeeld.

Voordien verbleef hij in de Extra Beveiligde Inriching (EBI) in Vught, aangezien hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd.

Anderhalf jaar geleden zag hij echter kans een overplaatsing af te dwingen na een langdurige hongerstaking, zo verklaarde directeur P. Koehorst van de EBI zaterdag tegen het persbureau ANP. Na een korte periode in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen werd hij op last van minister Sorgdrager (Justitie) voor onderzoek overgeplaatst naar de Mesdagkliniek. Directeur Koehorst meent dat Kröger door middel van zijn hongerstaking overplaatsing naar de minder streng beveiligde kliniek heeft “afgedwongen”. Volgens Koehorst heeft Kröger “in Duitsland al vaker hetzelfde middel gebruikt om gevangenisdirecties te chanteren”.

In reactie hierop zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie dat Koehorst “niet bevoegd is te oordelen”.

Volgens de woordvoerder geschiedt een overplaatsing naar een tbs-kliniek alleen bij “serieuze indicaties van psychische problemen. We gaan er vooralsnog vanuit dat hier zorgvuldig is gehandeld.” De rijksrecherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de kwestie.

Het Tweede Kamerlid M. Zijlstra (PvdA) zet vraagtekens bij de overplaatsing. “Achteraf moet je oordelen dat dat een foute beslissing is geweest”, meent hij.

Daarnaast is de bevolking in de omgeving van de Mesdag-kliniek volgens Zijlstra te laat op de hoogte gebracht van de ontsnapping. Hij wil ook weten hoe de ogenschijnlijk eenvoudige ontsnapping mogelijk was. Kröger en zijn handlanger, de Nederlander J. van T., zijn waarschijnlijk via het luchtverversingssysteem van de Mesdagkliniek ontkomen.

“Hoe is het mogelijk om gewoon over de muur te klimmen in een gebouw waar overal camera's staan?”, vraagt Zijlstra zich af. Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan Sorgdrager.