Motorrijders racen over knooppunt

ROTTERDAM, 20 OKT. Nog geen dag nadat een 31-jarige motorrijder zich zaterdag op het knooppunt Beekbergen (A1/A50) bij Apeldoorn doodreed, heeft de politie 25 motorrijders bekeurd wegens levensgevaarlijk rijden.

De motorrijders scheuren geregeld “voor de kick” over de lussen van het klaverblad, aldus een politiewoordvoerder. Politiemensen van het VOS-team (Videoregistratie Onopvallende Surveillance) hebben het knooppunt gisteren speciaal geobserveerd op racende motorrijders. Binnen twee uur kregen 25 van hen een proces-verbaal van 280 gulden oplopend tot 560 gulden voor meerdere overtredingen.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) worden lussen in klaverbladen vaak door 'motorcoureurs' misbruikt voor gevaarlijke spelletjes. “De boete interesseert ze niets”, aldus een woordvoerder. “Ze betalen en even later zie je ze weer over het knooppunt scheuren.”

Het KLPD wil voor het einde van het jaar negen zogenoemde anti-ergernisteams op de weg brengen om asociaal gedrag van verkeersdeelnemers in te dammen. Vierentwintig speciaal opgeleide agenten rijden met onopvallende auto's, voorzien van videocamera, door het land en speuren naar brutaal en agressief weggedrag. De videobeelden van de politie moeten de aangehouden bestuurders direct met de neus op de feiten drukken. Hierdoor denkt het KLPD een beter verkeersgedrag te kunnen stimuleren.