Minister weg: Thaise crisis verergert

SINGAPORE, 20 OKT. De aankondiging van de Thaise minister van financiën dat hij zijn post wil opgeven, heeft een nieuwe fase ingeluid in de financiële crisis in Thailand. De Thaise baht bereikte vanmorgen een nieuwe laagterecord en ook de aandelenkoersen daalden fors.

De minister van financiën van Thailand, Thanong Bidaya, verklaarde gisteren niet te willen terugkeren na de herschikking van het Thaise kabinet die door premier Chavalit Yongchaiyudh is aangekondigd en de komende dagen zal plaats hebben.

Volgens analisten brengt het vertrek van Thanong de implementatie van het reddingsplan dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in augustus aan Thailand presenteerde in gevaar. Het IMF legde in ruil voor een krediet van 17,2 miljard dollar een lijst eisen bij de Thaise regering op tafel. Thanong was nauw betrokken bij het opstellen van de maatregelen die het IMF eiste voor dit krediet. Vorige week presenteerde hij een plan waarmee de Thaise regering volgend jaar 100 miljard baht (ruim 5 miljard gulden) wil bezuinigen.

Cruciaal onderdeel van Thanongs plan was een verhoging van de benzineprijs, maar deze bij de Thaise bevolking impopulaire maatregel werd afgelopen weekeinde plotseling teruggedraaid door premier Chavalit.

Volgens Thaise commentatoren wekte die beslissing de woede van Thanong en was het een van de belangrijkste redenen voor zijn vertrek. Thanong zag de verhoging van de benzineprijs juist als een van de manieren waarop de overheidsinkomsten vergroot konden worden en de Thaise begroting aan de IMF-eisen zou kunnen voldoen.

Ook zou Thanong kritiek hebben op de politieke bemoeienis met het economische en financiële beleid in Thailand. “Om het vertrouwen van investeerders terug te winnen, moet de Thaise regering eenheid en politieke continuïteit uitstralen”, zei Thanong, die vier maanden lang minister is geweest. Chavalit moet nu zijn derde minister van financiën binnen tien maanden aanstellen.

Analisten wezen vandaag op het slechte invloed op de valutamarkt en de aandelenhandel als gevolg van Thanongs aangekondigde vertrek. “Het laatste wat Thailand nu nodig heeft is politieke onzekerheid of een wisseling in het economische team”, zei een Singaporese handelaar vanmorgen tegen het persbureau Reuters. De daling van de aandelenindex op de beurs van Bangkok bedroeg aan het eind van de dag bijna drie procent. De Thaise baht, die sinds begin juli toen de Thaise crisis begon met de devaluatie van de munteenheid al veertig procent in waarde daalde, schoot vanmorgen naar een recorddiepte van 38,15 tegen de Amerikaanse dollar.

Duizenden Thaise demonstreerden vandaag in de hoofdstad Bangkok en eisten het vertrek van premier Chavalit. Een groot deel van de bevolking is boos over de wijze waarop de premier de Thaise crisis probeert te bestrijden.