Meer dan 100 doden bij aanval op schepen van de Tamil Tijgers

COLOMBO, 20 OKT. Bij een aanval van de Sri-Lankese marine op schepen van de Tamil Tijgers zijn afgelopen weekeinde ten minste honderd guerrillastrijders om het leven gekomen. Een woordvoerder van de marine heeft dat gisteren meegedeeld.

Volgens de woordvoerder had de zeeslag plaats voor de kust van Pulmoddai, noordelijk van de strategisch belangrijke havenstad Trincomalee. Schepen van de Sri-Lankese marine onderschepten zaterdagavond laat in totaal drie konvooien transportschepen van de Tamil Tijgers, de guerrillebeweging die gewapenderhand strijdt voor een onafhankelijke Tamil-staat op Sri Lanka. Bij de daarop volgende gevechten, die vijf uur duurden, werden zeven schepen van de Tamil Tijgers tot zinken gebracht, waarbij naar schatting “ten minste honderd” Tamil Tijgers zijn verdronken, aldus de woordvoerder van de marine. Een andere zegsman in Colombo verklaarde dat tien boten werden vernietigd. Aan regeringszijde zouden drie doden zijn gevallen terwijl nog zeven zeelieden worden vermist.

Het nieuwe treffen tussen de Sri-Lankese strijdkrachten en de Tamil Tijgers kwam enkele dagen na de bomaanslag, afgelopen woensdag, in de hoofdstad Colombo, waarbij een vrachtwagen, volgestouwd met explosieven, tot ontploffing werd gebracht voor een hotel. Bij de aanslag, toegeschreven aan de separatistische Tamil Tijgers, werden 18 mensen gedood en raakten meer dan honderd mensen gewond. Verscheidene gebouwen in de omgeving werden zwaar beschadigd.

Het oplaaien van het geweld komt op een moment dat president Chandrika Kumaratunga op zowel militair als politiek front een doorbraak probeert te forceren in de burgeroorlog. Afgelopen voorjaar zette het leger een offensief in om de route over land naar het noordelijke Jaffna open te leggen. Dat leidde tot verhevigde gevechten in het noorden van Sri Lanka, maar niet tot een grote overwinning van het leger.

Tegelijkertijd probeert het Sri-Lankese kabinet ingrijpende grondwetshervormingen door het parlement te loodsen, die de Tamils meer autonomie moeten garanderen. Maar niet alleen militante Tamils verzetten zich tegen de voorstellen, ook bij de Sinhalese oppositie en bij de regeringscoalitie van president Kumaratunga zelf ondervindt het hervormingsvoorstel grote weerstand. Politieke waarnemers in Colombo spreken over “een impasse” die nu al jaren duurt en waarvoor ook geen oplossing in het verschiet lijkt te liggen. Naar schatting zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog al meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen. (AP, Reuter)