'Leraar der kerk'

ROME, 20 OKT. Paus Johannes Paulus heeft gisteren de heilige Teresa van Lisieux de positie van 'leraar van de kerk' gegeven. St. Teresa van Lisieux was de inspiratiebron van moeder Teresa.

De benoeming lijkt dan ook een concessie aan degenen die moeder Teresa zelf snel heilig willen laten verklaren. Teresa van Lisieux, die van paus Leo XIII dispensatie kreeg om al op 15-jarige leeftijd in de orde van de karmelietessen toe te treden, stierf in 1897 aan tuberculose. Haar dagboek groeide onder de naam 'Het verhaal van een ziel' uit tot een katholieke bestseller. Ze verkondigde daarin dat er een 'kleine weg' bestaat voor eenvoudige mensen om door vertrouwen in God een staat van heiligheid te bereiken. De titel 'leraar van de kerk' is gereserveerd voor heiligen die een grote invloed op de kerk hadden. (Reuter)