Jury Gent verdeeld over film János Szász

GENT, 20 OKTOBER. De jury van het 24ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent heeft zaterdag de hoofdprijs, de Gulden Spoorprijs, toegekend aan de Hongaarse film De jongens Witman (Witman fiúk) van regisseur János Szász.

Opmerkelijk was het feit dat bij de bekendmaking van de winnaar juryvoorzitster Gina Lollobrigida zich openlijk distantieerde van het jurybesluit. De voormalige ster Lollobrigida (70) lichtte toe dat zij en nog een van de vijf juryleden (de Amerikaanse regisseur-producent Irvin Kershner, volgens medejurylid Thom Hoffman) meenden dat ook morele motieven moeten meespreken bij de beoordeling van een film en dat Szász' film op die gronden door haar afgekeurd werd. De film beschrijft hoe twee broers in 1914 er toe komen na de dood van hun vader hun moeder te vermoorden om met haar juwelen een prostituee te betalen. Ook in 1986 nam Lollobrigida als juryvoorzitter in Berlijn afstand van de beslissing de Duitse film Stammheim van Reinhard Hauff de Gouden Beer toe te kennen, omdat zij meende dat de film 'het terrorisme verdedigde'.

Eerder werden in Gent de Joseph Plateauprijzen uitgereikt, de Belgische pendant van het Gouden Kalf. Drie van de vier prijzen kwamen terecht bij de Waalse film La promesse van de gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne: die voor beste film, beste regisseur en beste actrice (Sophia Leboutte). Alleen de prijs voor beste acteur ging naar Jan Decleir voor Karakter. De prijs voor de commercieel succesvolste Belgische film werd ex aequo toegekend aan La promesse en Alain Berliners Ma vie en rose.