JOURNAAL MAKERS

Als Sacha de Boer (30) het 10-uur-journaal presenteert, begint haar werkdag om vier uur 's middags. “Ik houd me dan bezig met wat er in de wereld gebeurt en overleg met de eindredactie over wat we mee zullen nemen.” Verder doet ze ondersteunend werk voor de andere journaals.

Een jaar geleden maakte De Boer de overstap naar het NOS-journaal toen Veronica stopte met Nieuwslijn. “Het leuke van 10 uur is dat het een soort best of is van 6 en 8. Behalve natuurlijk als er nieuwe dingen gebeuren.” En die heeft ze graag, hoe dichter op de uitzending, hoe liever. Want het voorlezen zelf vindt ze niks aan, dat is te gemakkelijk. Een kruisgesprek, waarin je direct in de uitzending iemand ondervraagt en in twee minuten het verhaal moet neerzetten, dat is moeilijk en daarom leuk. Maar dat zit vooral in het 8 uur en dat paradepaardje onder de journaals is voor de 'happy few': Pia Dijkstra, Philip Freriks en Henny Stoel. “Die doen het goed, ze hebben een soort overwicht. Ik ben daar nog niet aan toe. Bovendien vind ik het prettig op straat niet steeds herkend te worden.” Voor de uitzending leest ze de teksten door om te zien of het 'bekkend' is. De journaalstudio grenst aan de grote redactiezaal. “Soms hoor je ze lachen, zo dik zijn de muren niet en je vermoedt dan dat je iets verkeerd hebt gedaan.” Over haar schouder zou ze de collega's kunnen zien. Maar omkijken mag niet. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)