Iraakse vluchtelingen bezoekenhun vaderland

ROTTERDAM, 20 OKT. Vele honderden Irakezen met de vluchtelingenstatus in Nederland zijn dit jaar voor een kort verblijf teruggekeerd naar Irak. Ruim 1.500 Iraakse vluchtelingen in Nederland hebben sinds januari een Turks transitvisum gekregen.

Dit hebben de twee Turkse consulaten in Nederland (in Rotterdam en Deventer) vanmiddag desgevraagd bevestigd. Volgens een woordvoerder van het consulaat in Deventer gaan zeker alle Irakezen met een Turks transitvisum naar Irak op bezoek. “Sommigen zeggen het ook openlijk”, aldus de woordvoerder.

In de vreemdelingendocumenten waarop de Irakezen naar het buitenland reizen, staat letterlijk dat ze niet naar Irak mogen terugkeren, aldus het consulaat. De Irakezen, die nu voor een kort bezoek naar hun land terugkeren, hebben destijds een vluchtelingenstatus gekregen omdat er in hun land van herkomst gegronde vrees bestaat dat ze zullen worden vervolgd.

Het ministerie van Justitie was vanmiddag nog niet op de hoogte van de reizen van de in Nederland woonachtige Iraakse vluchtelingen, aldus een zegsman van het departement. Volgens de woordvoerder zal Justitie deze kwestie gaan onderzoeken. De woordvoerder kon er verder niet veel over zeggen “omdat de hele Irak-problematiek” nu door het kabinet wordt onderzocht.

Op het Turkse consulaat in Deventer zei men vanmiddag dat in het paspoort van de vluchtelingen uit Irak zwart op wit staat dat de vluchtelingen Irak niet meer in mogen. Het consulaat kan desalniettemin de transitvisa afgeven, omdat de Irakezen officieel ook de mogelijkheid hebben het visum te gebruiken voor een bezoek aan een ander buurland dan Irak. “Maar ze gaan vrijwel allemaal naar Noord-Irak”, aldus een woordvoerder van het consulaat.

De consulaten baseren hun informatie op de dubbel-transitvisa die zij afgegeven. De Iraakse vluchtelingen uit Nederland gebruiken deze visa om Irak te bereiken.

De vertegenwoordiger van de Koerdische Democratische Partij in Turkije meldde vanochtend desgevraagd dat hij dit jaar voor duizenden Irakezen uit Europa transit-visa heeft aangevraagd bij Turkije. Die visa zijn volgens hem nodig om Irak binnen te komen. Onder hen bevonden zich ook politieke vluchtelingen.

Koerden in Nederland slaan met grote zorg de toestroom van Koerdische vluchtelingen uit Noord-Irak gade. “Die leegloop doet ons ideaal van een onafhankelijk Koerdistan geen goed”, aldus een zegsman die anoniem wil blijven.

    • Geert van Asbeck