INTERNATIONALE POLITIK

Een van de belangrijkste dilemma's van de internationale politiek is de tegenstelling tussen moraal en belang, tussen algemene normen en raison d'état.

Van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel is de uitspraak: “Natuurlijk zetten we ons in voor de rechten van de mens, maar we moeten wel bedenken dat achter ons miljoenen werklozen staan.” Het laatste nummer van het Duitse maandblad Internationale Politik is voor een belangrijk deel gewijd aan dit dilemma. Gottfried-Karl Kindermann (München) noemt het een “universeel verschijnsel in de menselijke ervaring”, waarbij hij terecht constateert dat de geschiedenis laat zien hoe snel onderdrukten onderdrukkers, slachtoffers daders en vervolgden vervolgers worden. In het blad komt onder meer het verschil in benadering aan de orde in de Amerikaanse en de Europese politiek tegenover landen als Iran en de Volksrepubliek China. Waar de een confrontatie zoekt, wil de ander de kritische dialoog. Eenduidige antwoorden die een praktische uitweg bieden, lijken er niet zijn.