Ierse kandidaat presidentschap in opspraak

DUBLIN, 20 OKT. De Ierse presidentskandidaat Mary McAleese is in opspraak geraakt door de publicatie van geheime documenten waaruit zou blijken dat ze sympathiseert met Sinn Fein, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeine Leger (IRA).

Premier Bertie Ahern heeft een onderzoek aangekondigd naar hoe de documenten, afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in het bezit van Ierse kranten konden komen. Een van de kranten, The Sunday Independent, zegt één document niet te hebben gepubliceerd omdat het al te 'gevoelig' materiaal zou bevatten. De 46-jarige in Noord-Ierland wonende McAleese is presidentskandidaat namens Fianna Fail, de partij van Ahern. De verkiezingen zijn op 30 oktober. Volgens Ahern is het een “smerige truc” om McAleese te beschadigen. “Niemand heeft het recht om haar Iers-zijn ter discussie te stellen, en ook niet om te twijfelen aan haar inzet voor vrede op dit eiland”, aldus Ahern. (AP, Reuter)