Grease

Grease (Rendal Kleiser, 1978, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

Zoals de vorige generatie moest kiezen tussen Beatles en Stones, zo droeg je in 1978 schoenen met bolle disconeuzen of een veiligheidsspeld door je wang. John Travolta en Johnny Rotten verdeelden menige middelbare school in twee kampen. Travolta verkoos een vetkuif boven de disco-dansvloer, toen hij zijn door Saturday Night Fever verworven sterrenstatus te gelde maakte met Grease. De plichtmatige verfilming van een succesvolle Broadwaymusical gaat over kakkers en kuiven op een typisch Amerikaanse highschool in de jaren vijftig. Tegenspeelster Olivia Newton-John aarzelde met het aannemen van haar rol. Ten eerste had ze als zangeres van twee Amerikaanse nummer 1-hits een reputatie te verliezen. Ten tweede vroeg de Australische zich terecht af of de metamorfose van braaf schoolmeisje tot wilde rock & roll-furie geloofwaardig zou uitpakken. Bovendien twijfelde ze aan de combinatie van een zangeres die zo nodig moest acteren met een acteur die zo nodig moest zingen.

Wie John Travolta in Pulp Fiction heeft gezien, kijkt met andere ogen naar zijn demonische glimlach in het brave Grease. Zijn danspassen lijken op die uit Saturday Night Fever, maar in het flinterdunne verhaal ontbreekt een Uma Thurman die hem als gangsterliefje in het gevaar stort, of een James Dean die daadwerkelijk met zijn opgevoerde auto tot over de rand van het ravijn zou durven gaan. Zelfs wanneer Olivia Newton-John na anderhalf uur met wilde haren en een leren motorjack in beeld springt, blijft ze een toonbeeld van tuttigheid.

In navolging van de succesnummers uit Saturday Night Fever speelde Grease slim in op de gratis publiciteit die een handvol hitsingles met zich meebracht. Velen werden via Avro's TopPop naar de bioscoop gelokt door het showballetnummer You're The One That I Want of de zwijmelballade Hopelessly Devoted To You. Minstens zo leuk is de droomscène waarin de enige echte Frankie Avalon (bekend van Venus uit 1959) het lelijke eendje van de school als beschermengel toezingt. Grappig dat een film die toen al ging over jeugdsentiment, nu nostalgische gevoelens oproept bij de klas van 1978. Voor zover die niet was verwikkeld in de stammenstrijd tussen disco en punk.

    • Jan Vollaard