Gevaarlijke xtc-pillen op houseparty in Thialf

Op een houseparty in Thialf zijn 53 mensen met harddrugs aangehouden. Aan de testtafel van de Stichting Adviesburo Drugs werden zelfs circa dertig gevaarlijke xtc-pillen met atropine aangeboden.

HEERENVEEN, 20 OKT. “Hier word je toch niet goed van.” Hoofdofficier van justitie mr. H. Brouwer schudt zijn hoofd. Hij wijst in het politiebureau van Heerenveen op een groot vel papier de gegevens aan van een 14-jarig meisje. Zij is een van de 53 aangehouden personen die meer dan één pil xtc of andere verboden drugs in bezit hadden.

Bij de controle in ijsstadion Thialf - alle 13.000 bezoekers werden daaraan onderworpen - bleek dat de tiener 62 gram speed (amfetamine) in haar bh had verstopt. Ze gaf toe de drugs te hebben willen verhandelen op 'the biggest dance-event in Europe', zoals de organisatie het feest omschreef. De verdachte bleek net van een internaat te zijn weggestuurd. “Potverdikke, wat doe je met zo iemand”, vraagt Brouwer zich hardop af. Een meerderjarige kan voor dezelfde overtreding rekenen op een celstraf van tussen de negen maanden en een jaar. Het kind zal zich in januari voor de meervoudige kamer van de Leeuwarder rechtbank moeten verantwoorden.

De organisatie van de houseparty in Heerenveen was extra attent op zogenoemde atropinepillen, omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg afgelopen weekeinde alle GGD's in het land had gewaarschuwd dat die landelijk op de markt waren verschenen. Eerder waren de tabletjes - ook wel 'gifpillen' genoemd - opgedoken bij testspreekuren van de Brijderstichting in Haarlem. Zowel de politie als de organisatie in Thialf zei geen meldingen te hebben gekregen dat de atropinepil bij de controle is aangetroffen, maar dertig van deze pillen werden wel aangeboden bij de in de hal opgestelde testtafel van de Stichting Adviesburo Drugs, die de kwaliteit beoordeelde. Atropine wordt in de geneeskunde gebruikt als (soms) reddende injectie bij bepaalde vormen van hartritmestoornissen, en verder als oogdruppels om de pupillen te verwijden en het scherpstelvermogen van het oog stil te leggen. Atropine remt ook de productie van tranen en speeksel. Militair is atropine belangrijk als tegengif tegen effecten van zenuwgassen. Het recreatief gebruik van atropine in verontreinigde xtc-pillen is niet zonder risico. Droge mond en huid, virusproblemen, lichtovergevoeligheid, verwardheid, psychotische reacties, bloedsomloopstoornissen en duizeligheid zijn verschijnselen bij gezonden. Bij overdosering kan de gebruiker in coma raken.

Pag.6: Vijf dealers bij verdachten

Van de 53 aangehouden personen, op één na niet-Friezen, betaalden er vier direct de opgelegde geldboete. De rest moet voor de politierechter of meervoudige kamer verschijnen. Onder hen bevinden zich vijf dealers, die werden betrapt met tussen de vijftig en zestig xtc-pillen. De gemiddelde leeftijd van de verdachten is twintig jaar. “Veel te jong”, aldus Brouwer.

Bij de controles, waarbij veertig rechercheurs waren ingezet, wisten tientallen bezoekers een of twee pillen voor eigen gebruik langs de controles te loodsen. Volgens Brouwer zijn de aangehouden verdachten de “top van de ijsberg” zijn. Hij zegt geen mogelijkheden te zien tot strengere controles. “Met veertig mensen zitten we aan ons maximum. Je kunt controleren tot je een ons weegt, maar mensen die voor eigen gebruik twee minuscule pilletjes meesmokkelen haal je er niet uit.”

Net als vorig jaar hanteerde het openbaar ministerie een lik-op-stuk-beleid. Eén aangehouden persoon werd in de ijshal al voorgeleid aan een hulpofficier van justitie. Op het politiebureau kreeg hij direct een dagvaarding uitgereikt of mocht hij zijn portemonnee trekken. Vorig jaar werden er bij een soortgelijke houseparty in Heerenveen zeventig mensen aangehouden. Brouwer vond dat toen “buitengewoon veel.” Hij is blij dat het er nu minder zijn, maar vindt een aantal van 53 “53 te veel”. Brouwer zet grote vraagtekens bij de organisatie van grootschalige houseparty's. “We moeten dit goed met de gemeente evalueren, maar elkaar niet te veel wijs maken. Jonge kinderen hebben honderd pillen bij zich waar je dood aan kunt gaan. De risico's voor de volksgezondheid zijn enorm. Je moet je afvragen of je bij zulke grote manifestaties de kat niet op het spek bindt.”

Het Heerenveense feest doet denken aan een overdekte kermis, waar een oorverdovend, stampend ritmisch gedreun en kleurige laserstralen de boventoon voeren. De bekende 'kop van Jut' is present, net als verschillende kraampjes met hamburgers, fruit, drop en drank. In het oog springt de 'Pandora': een veelarmige, 'spin' met bakjes die de inzittenden in duizelingwekkende vaart in de rondte gooit. Stilstaan zie je vrijwel niemand. Men loopt, zit op de tribune of zet onverstoorbaar zijn kleine, robotachtige pasjes op de vloer. Joest Kessen (22) uit Assen heeft geen probleem met de controle. “Het is goed dat de troep eruit gehaald wordt. Het is zonde dat de XTC-markt zo vervuild is. Veel mensen willen eraan verdienen.”

Vijf twintigers - vier vrouwen en een Rotterdammer - leggen uit waarom ze al zeven jaar lang grotere houseparty's in het land bezoeken. Ze willen “gekke mensen kijken” en vinden de sfeer op dit soort feesten veel minder agressief dan in een disco. “Als je hier per ongeluk tegen iemand aanloopt wordt er sorry gezegd. Housers zijn overdreven aardig. En die heerlijke, harde herrie is gaaf. Daar kun je helemaal in op gaan.” “En alle vijf slikken en snuiven we niet. Schrijf dat er maar bij”, onderstreept één van hen, Daniëlle.

Heftruckchauffeur André Jetten (23) uit Wijk bij Duurstede gebruikt niets meer. “Ik heb drie jaar geleden mijn beste vriend verloren door de drugs en ik raak het niet meer aan.” Hij ergert zich aan de vijftien- en zestienjarige 'snotneuzen'. “Die kunnen pas dansen als ze zes gram speed op hebben.”