Fusie van KPMG en Ernst & Young

AMSTERDAM, 20 OKT. KPMG en Ernst & Young, twee van de grootste accountants- en adviesbureaus ter wereld, willen fuseren. Dat hebben beide organisaties bekendgemaakt. De combinatie boekte over 1996 pro forma wereldwijd een omzet van 15,9 miljard dollar (32 miljard gulden), en telt 150.000 medewerkers.

De samenwerking komt een maand nadat twee andere grote firma's, Coopers & Lybrand en Price Waterhouse, bekendmaakten te fuseren. Van de 'Big Six', de grootste zes accountantskantoren ter wereld waar naast de vier bovengenoemde firma's ook Deloitte & Touche en Andersen Worldwide behoren, zijn er als de twee fusies doorgaan nog maar vier over.

In Nederland haalde KPMG vorig jaar een omzet van 879 miljoen gulden met 4.200 werknemers. Moret Ernst & Young zette met 4.500 mensen 826 miljoen gulden om. Samen worden de twee verreweg de grootste speler op het gebied van accountancy en bedrijfsconsultancy, met een marktaandeel van 38 procent. Van de grootste ondernemingen, waaronder in de financiële sector bijvoorbeeld ING, ABN Amro, Aegon en Fortis Amev, wordt van tweederde de boeken gecontroleerd door een van de fusiepartners.

Zowel KPMG/Ernst & Young, straks het grootste bureau ter wereld, als nummer twee Coopers & Lybrand/Price Waterhouse rechtvaardigen het voortdurende streven naar schaalvergroting als een reactie op de schaalvergroting bij hun internationale cliënten. R. Koedijk van KPMG en J. den Hartog, in Nederland topman van respectievelijk KPMG en Moret Ernst & Young, zeiden vanmorgen in een vraaggesprek dat met name de kosten van expansie van de twee firma's in nieuwe markten als Oost-Europa, China en Zuidoost-Azië, en de kosten die investeringen in informatietechnologie met zich meebrengen, de reden zijn achter het fusievoornemen. Ook de concurrentie op de arbeidsmarkt, die op dit moment met name in de Verenigde Staten intens is, noopt tot samenwerking bij het aantrekken van werknemers.

De fusie zal, evenals die tussen Coopers en Price, worden aangemeld bij de anti-trust autoriteiten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. In de VS heeft de combinatie KPMG Ernst & Young 36 van de 50 grootste multinationale ondernemingen als klant.

Koedijk en Den Hartog verweerden zich vanmorgen tegen het bezwaar dat hun gezamenlijke aanwezigheid op de Nederlandse markt overheersend zal zijn. Accountantsfirma's zijn ook zeer actief op het gebied van fiscaal, juridisch, automatiserings- en management-advies. “We hebben 38 procent van de markt”, zei Koedijk vanmorgen. “Maar als je management-adviesbureaus als McKinsey of Twijstra Gudde ook tot de markt rekent, hebben we maar 25 procent van de markt. En wanneer automatiseringsadvies er ook toe wordt gerekend, hebben we slechts 20 procent. Onze anti-trust advocaten geven ons een redelijke tot goede kans.”