DUTCH MASTERS

Dutch Masters, 26 delen, Philips.

Regelmatig heeft Philips Classics, als de gelegenheid zich voordeed, zijn geluidsarchieven geopend en een oude opname op cd heruitgebracht. Zo verscheen twee jaar geleden een cd gewijd aan Gré Brouwenstijn, ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ook historische uitvoeringen van het Concertgebouworkest, vooral die met Mengelberg en Van Beinum als dirigent, zijn, soms als Historical Classics, digitaal uitgebracht - ondermeer bij het 100-jarig bestaan. Een enkele keer is de aanleiding onduidelijk, zoals de heruitgave van een opname uit 1953 van Debussy's Pelléas et Mélisande o.l.v. van Jean Fournet. Hoe dan ook, tot nu toe was het exploreren van het Philips-archief een hap-snap aangelegenheid.

Daar lijkt met de serie 'Dutch Masters' een einde aan gekomen. Philips zelf spreekt van een 'hommage aan de groten van het Nederlandse klassieke muziekleven, uit heden en verleden'. En dat blijkt de lading aardig te dekken.

Neem bijvoorbeeld het portret van Aafje Heynis (deel 13). De opnamen, daterend vanaf 1956, zijn helder en zonder irritant geruis. Muzikaal is Aafje Heynis, met haar prachtige altstem, ongetwijfeld een van de grote Nederlandse uitvoerders. Of ze nu werk zingt van Bach of van Brahms, de finesse waarmee ze de stem weet te gebruiken, de details in de uitspraak, de afronding van een frase zijn ongekend.

Philips heeft deze week 26 delen, voor een schappelijke prijs, in één keer uitgebracht. Behalve van Aafje Heynis, van wie volgende maand nog een cd met kerst-repertoire verschijnt, zijn er ondermeer portretten van de sopranen Elly Ameling, Gré Brouwenstijn en Cristina Deutekom, van de cellisten Tibor de Machula en Anner Bijlsma, violisten Isabelle van Keulen, Herman Krebbers en Jaap van Zweden, organist Feike Asma en de pianisten Cor de Groot en Hans Henkemans.

Van Reinbert de Leeuw wordt de opname met de pianowerken van Erik Satie heruitgebracht, waarmee hij de componist ongeveer een kwart eeuw geleden ongekend populair maakte in Nederland. Verder worden het Nederlands Kamerkoor en het Blazers Ensemble geportretteerd, en de dirigenten van het Concertgebouworkest: Mengelberg (met de Matthäus Passion en Mahler), Van Beinum en Haitink.

Ter introductie bracht Philips de cd In Holland staat een huis uit, waarop Nederlandse musici zich wagen aan liedjes als 'Ik hou van Holland' en 'Aan de Amsterdamse grachten'. De cd bewijst weliswaar de veelzijdigheid van de musici, maar is niet erg representatief voor de 'serieuze' reeks.