Dodental stijgt op Irian Jaya door droogte

JAKARTA, 20 OKT. Zeker 493 inwoners van het district Jayawijaya in Irian Jaya (het Indonesische deel van Nieuw Guinea) zijn omgekomen door honger en besmettelijke ziekten ten gevolge van de aanhoudende droogte. Dat heeft het staatspersbureau Antara gisteren bekend gemaakt.

De regent van het Jayawijaya, J.B. Wenas, heeft verklaard dat ongeveer 90.000 inwoners van het district geconfronteerd worden met een ernstig tekort aan voedsel. Door het uitblijven van de regens is de oogst van zoete aardappelen mislukt. Volgens de krant The Indonesian Observer zijn de Papoea-stammen in het bergachtige gebied rond Wamena afhankelijk van deze aardappelen. Door ondervoeding worden zij nu ook makkelijker het slachtoffer van besmettelijke ziekten. Enige weken geleden bleek al dat ruim 200 inwoners van Jayawijaya waren overleden door honger en cholera.

Overheidsfunctionarissen zeiden vandaag dat ook het eiland Sumatra wordt getroffen door voedseltekorten. President Soeharto heeft die berichten echter in een toespraak tegengesproken.

Dit weekeinde heeft de Indonesische luchtmacht voedsel en hulpgoederen overgebracht naar de districtshoofdstad Wamena van Jayawijaya. De stad, met een bevolking van ongeveer 45.000 inwoners, ligt op een hoogte van ruim tweeduizend meter in de Baliemvallei, en kan alleen via de lucht bereikt worden. Woordvoerders van de luchtmacht zeggen echter dat zware rooknevels van bosbranden op Irian Jaya opstijgen waardoor het moeilijk is te landen. Veel dorpen in de omgeving zijn onbereikbaar voor de hulp.

Japan heeft afgelopen vrijdag ruim 35.000 dollar beschikbaar gesteld aan een hulpverleningsorganisatie die lokale autoriteiten in Irian Jaya wil bijstaan met voedsel, medicijnen, kleding en drinkwater. De hulpgoederen zullen worden gedropt boven de door honger getroffen dorpen. Japan heeft inmiddels al ruim een miljoen dollar beschikbaar gesteld aan de Indonesische regering om de gevolgen van de droogte te bestrijden.

Vanuit het zuidelijk deel van Sumatra komen berichten dat dorpelingen in sommige plaatsen ten gevolge van rijsttekorten al drie maanden wilde knollen eten, die wanneer zij onjuist bereid worden, dodelijk kunnen zijn. Overheidsfunctionarissen in het regentschap West Lampung, in Zuid-Sumatra, zeggen dat wegens de voedseltekorten rijst is gezonden naar inwoners van het district Pembantu-Bengkunat. Woordvoerders van de regering in Jakarta hebben verklaard dat Indonesië voldoende voorraden heeft om de tegenvallende rijstoogst op te vangen.