Damrak blijft herhaling van krach bespaard

AMSTERDAM, 20 OKT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend, tien jaar na de beurskrach, juist een opgaande beweging laten zien. De beursbarometer AEX-index van de 25 meest verhandelde fondsen veerde met 4,22 punten op naar 908,81 punten.

AMSTERDAM Even leek het erop dat de gebeurtenissen van 19 oktober 1987 zich zouden herhalen. Vrijdag was de effectenbeurs van New York met een verlies van ruim negentig punten gesloten. Vanochtend zakte de beursindex van Londen met ruim honderd punten (ruim twee procent). Desondanks hielden de koersen in Amsterdam stand.

Vlak na opening daalde de index naar een verlies van bijna tien punten. Daarna trad herstel op. De beleggers handelden nauwelijks in afwachting van de kwartaalcijfers van ondernemingen over het derde kwartaal. Woensdag en donderdag publiceren Polygram en Philips hun cijfers. De verwachtingen zijn hooggespannen.

De hoofdfondsen waren verdeeld. Polygram die woensdag met zijn cijfers zal komen, daalde 1,90 naar 113,10 gulden. Beleggers zijn benieuwd naar de prestaties van de filmdivisie, die tot nu toe geen winst heeft opgeleverd. Philips was daarentegen onveranderd op 160 gulden, in afwachting van de cijfers op donderdag. Analisten schatten dat Philips een winst (exclusief bijzondere baten) bekend zal maken die tussen de 600 en 700 miljoen gulden schommelt. Koninklijke Olie daalde licht naar 109,30, een verlies van vijf dubbeltjes. De koers van het pond sterling is vanochtend op de wisselmarkten in Europa hard omhoog gegaan. Rond het middaguur was het pond in Amsterdam 3,2512 waard tegenover 3,2255 bij het slot van de handel van afgelopen vrijdag.

De stijging komt door uitspraken van de Britse minister van Financiën van het afgelopen weekeinde waarmee hij zei dat het “hoogst onwaarschijnlijk” is dat zijn land vanaf het begin mee zal doen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU). De dollar steeg vroeg in de middag boven de 2 gulden uit op 2,0013 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 181,91 punten (ruim 1 procent) tot 17.294,51. De daling werd toegeschreven aan de lagere aandelenkoersen van vrijdag op Wall Street. Vooral de Japanse hightechfondsen waren lager. Het Japanse planbureau liet weten dat de economie nog altijd stagneert.