Bomaanslag op televisiezender

PALE, 20 OKT. In Bijeljina, in de Servische Republiek in Bosnië, is vannacht een bomaanslag gepleegd op een televisiezender van de 'hardliners' - aanhangers van de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradziEÉc.

Zaterdag hadden de 'hardliners' op last van de NAVO-vredesmacht SFOR een eind gemaakt aan de uitzendingen van hun televisiestation SRT. De vredesmacht SFOR haalde enkele weken geleden SRT uit de lucht door de bezetting van vier zendmasten. Dit was een sanctie wegens de voortdurende campagne van de SRT tegen de vredesmacht en het Bosnische vredesproces in het algemeen. De in Pale gevestigde SRT is op de hand van Radovan KaradziEÉc, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs. Vorige week donderdag zond SRT echter onverwachts weer uit. Zaterdag trok SFOR een aantal pantserwagens en helikopters samen in de buurt van de laatste zendmast waarover SRT beschikte, op de berg p in Centraal-Bosnië. De 'hardliners' zwichtten prompt: om kwart over twaalf verdween SRT uit de lucht. Gisteren bleek dat tv-Banja Luka - het televisiestation dat KaradziEÉc' rivale Biljana PlavšiEÉc trouw is - niet kan uitzenden omdat aanhangers van KaradziEÉc een belangrijk onderdeel hadden gestolen. Een NAVO-woordvoerder veroordeelde dat als “een bewuste daad van vandalisme”. (AP, Reuter)