Barenboim dreigt met ontslag in Berlijn

BONN, 20 OKT. De Israëlische dirigent Daniel Barenboim dreigt op te stappen als artistiek leider van de Berlijnse Staatsopera wegens de aangekondigde bezuinigingen op cultuur in de begroting van Berlijn. De stad kampt met grote financiële problemen en heeft sinds de hereniging met het oostelijke stadsdeel drie opera's: naast de Staatsoper ook de Deutsche Oper van intendant Götz Friedrich en de Volksoper van intendant Harry Kupfer. Dit jaar kosten de drie opera's de stad Berlijn 265 miljoen gulden.

Barenboim vreest dat de Staatsopera door de bezuinigingen zal terugvallen tot de rangen van de provinciale gezelschappen. In een interview met het weekblad Focus dat vandaag verschijnt, noemt de 55-jarige Barenboim de aankondiging van de bezuinigingen “een kapitale politieke fout”. Hij wil alleen aanblijven onder “redelijke omstandigheden” en zal met een definitief besluit daarover wachten tot het eind van het jaar. “Ik heb een contract tot het jaar 2002, maar als de Staatsopera een provinciaal gezelschap wordt, ben ik daar niet meer nodig”, zegt hij tegen Focus.

Berlijn is zo goed als failliet. De stad heeft onlangs aangekondigd dat er flink gesnoeid gaat worden in de straatverlichting, het energieverbruik in gemeentelijke gebouwen en het cultuurbudget. Een aantal bedrijven wordt geprivatiseerd. In Frankfurt hebben bezuinigingen op het cultuurbudget eerder dit jaar al geleid tot het vertrek van de operadirigent Sylvain Cambreling.

Barenboims alternatief voor zijn Berlijnse baan is een fulltime-dirigentschap bij het Chicago Symphony Orchestra, waarvan hij ook artistiek leider is. Dit orkest heeft onlangs zijn concertzaal voor 110 miljoen dollar vernieuwd. Ook zou Barenboim de opera van Chicago kunnen dirigeren.

Daniel Barenboim zorgde in 1989 voor rumoer in de Franse operawereld. Toen bleek dat hij als chefdirigent van de nieuwe Parijse Bastille-Opéra buitensporig veel zou verdienen, werd hij gedwongen te vertrekken. In Israel veroorzaakte Barenboim felle discussies toen hij met het Israelisch Philharmonisch Orkest muziek van Richard Wagner wilde spelen.