Banken hervatten Incourante Markt

De banken ABN Amro, Kempen & Co en NIB Securities hebben vanochtend de aandelenhandel op Incourante Markt vervroegd hervat. Beleggers en genoteerde bedrijven hadden hierop aangedrongen.

De hoekmansbedrijven AOT en Van der Moolen stopten op 30 juni met deze handel in aandelen die niet onder de verantwoordelijkheid van beursbedrijf Amsterdam Exchanges valt. AOT en Van der Moolen vonden de kosten voor de organisatie van de markt en de afwikkeling van de transacties te hoog in verhouding tot de opbrengsten. Vooral het verouderde handelssysteem bracht veel kosten met zich mee. Wie op de Incourante Markt aandelen kocht, kreeg gedrukte exemplaren van de waardepapieren nog thuisgestuurd.

ABN Amro, Kempen & Co en NIB Securities kondigden deze zomer aan de handel te willen hervatten met een veel goedkoper, giraal betalingssysteem. Hoewel dit systeem nog op zich laat wachten, hebben de banken onder druk van een aantal genoteerde bedrijven en beleggers de Incourante Markt met het verouderde fysieke betalingssysteem alvast voortgezet. De lijst van genoteerde bedrijven is door de organiserende banken ingekort tot de elf meest liquide fondsen. Enkele bedrijven die voor de stopzetting genoteerd stonden hebben inmiddels een overstap gemaakt naar de Officiële Markt of de Nieuwe Markt (NMAX) waar jonge snelgroeiende bedrijven genoteerd staan.