Afgezant Ross spreekt Netanyahu en Arafat

JERUZALEM, 20 OKT. David Levy, de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, heeft vanochtend in een radio-interview gezegd dat Israel de bouw van joodse nederzettingen voorlopig beperkt tot “een noodzakelijk minimum”.

Dit betekent volgens de krant Ha'aretz dat Israel voorlopig geen nieuwe bouwprojecten begint, maar wel doorgaat met de bestaande. De Israelische premier Netanyahu zou dat vanochtend ook gezegd hebben tegen de Amerikaanse speciale afgezant Dennis Ross, die gisteren in Jeruzalem arriveerde in een nieuwe poging het vastgelopen vredesproces vlot te trekken. Gisteravond ontmoette hij de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Ross, die beide leiders twee weken geleden tot een top wist te bewegen, zal Israel een moratorium in de bouw van de joodse nederzettingen voorstellen. De Palestijnen eisten gisteren dat Israel “unilaterale daden” staakt, Netanyahu zei dat Arafat eerst “langdurig, grondig en consistent” het moslim-extremisme moet bestrijden.

Gisteren bleek dat tien dagen overleg in gezamenlijke commissies van Israel en de PLO om eerder gesloten overeenkomsten uit te voeren, niets hebben opgeleverd. In maart dit jaar kwam het vredesproces geheel tot stilstand toen Israel aankondigde nieuwe nederzettingen te bouwen in Oost-Jeruzalem. (AP, Reuter)