Zilveren Wachtkamer

Verleden week werd de eerste heat gehouden van het ING Bank Topcircuit. In het MECC Congrescentrum te Maastricht vielen twee zaken op: het matig presteren van de paren uit de kernploeg en de goede eindklassering van vier van de vijf deelnemende vrouwen.

Van de 58 deelnemende topparen eindigden Els Witteveen (met Jos Jacobs) als zeventiende en Martine Verbeek-Wietske van Zwol als vierde. De heat werd gewonnen door Elly en Henk Schippers uit Amstelveen. De zege zal vooral Elly Schippers veel plezier doen. Een paar jaar geleden werd zij zonder pardon door haar partner Marijke van der Pas aan de kant geschoven.

Die dacht haar kans schoon te zien om verder aan haar bridgecarrière te bouwen door met Bep Vriend te gaan spelen. Vriend, regerend wereldkampioen vrouwenparen, was zelf zonder partner komen te zitten, toen Carla Arnolds zich terugtrok om zich aan haar gezin te wijden. Met Vriend en Van der Pas liep het tot nu toe niet geweldig. Misschien dat het WK vrouwen, dat dit weekend in Tunesië begint, voor hen de ommekeer brengt. Ondertussen viel Elly Schippers compleet uit de boot. Opmerkelijk genoeg, omdat zij met haar vele internationale successen jarenlang een van de steunpilaren was van het Nederlands vrouwenbridge. Echtgenoot Henk Schippers erkent toch niet ongelukkig te zijn met deze ontwikkeling: “Ik zat 25 jaar lang in de wachtkamer. Nu mag ik eindelijk zelf met Elly spelen.” Uit Maastricht twee spellen met het accent op het echtparenbridge. West gever Noord Allen kw. Schoppen AVB97 Harten B109 Ruiten 10 Klaver H763West Oost Schoppen H10432 Schoppen 6 Harten AH5 Harten 83 Ruiten 642 Ruiten AH9753 Klaver 108 Klaver V542 Zuid Schoppen 85 Harten V7642 Ruiten VB8 Klaver AB9 West Noord Oost Zuid E. Schippers H. Schippers pas 1Schoppen 2Ruiten 2Harten pas 4Harten pas pas pas Tegen 4Harten startte Elly Schippers met ruiten voor de heer van haar partner Henk.

Deze switchte naar schoppen en kreeg daarna een aftroever in die kleur. Dit naspel is de enige manier om het contract down te spelen. Had oost bijvoorbeeld passief troef nagespeeld, dan zou hij later op de derde harten en op de tweede en derde schoppen in een klaveren/ruiten dwang zijn gekomen, waarna het contract binnen was. In het tweede spel is een hoofdrol weggelegd voor het Tilburgse echtpaar Berendregt-Van Zwol: Noord gever Noord NZ kw. Schoppen 875 Harten H962 Ruiten A3 Klaver HB43 West Oost Schoppen 96 Schoppen VB10432 Harten AB1085 Harten - Ruiten 8742 Ruiten B965 Klaver 106 Klaver A72Zuid Schoppen AH Harten V743 Ruiten HV10 Klaver V985 West Noord Oost Zuid Van Zwol Schreiber Verbeek vd Wouden pas 2Ruiten dbl 2Schoppen 3Schoppen pas 3SA pas pas pas Na een 2Ruiten multi, een 2Schoppen relay en een 3Schoppen cuebid, wisten Van Wouden-Schreiber, die in de eindrangschikking tweede zouden worden, de 4Harten valkuil te vermijden. Tegen 3SA startte west met Schoppen9 voor de heer.

Zuid, Huub van der Wouden, legde vervolgens een kleine harten op tafel, die Wietske van Zwol uiterst attent voornam met het aas. De nagespeelde schoppen resulteerde in 3SA -2 omdat oost met KlaverA nog een entree had voor haar vrije schoppen. Met open kaarten is te zien dat zuid in slag twee had moeten beginnen met KlaverA eruit te jagen, een blinde gok overigens. Een paar tafels verderop speelde de echtgenoot van Wietske, Carel Berendregt, eveneens 3SA na een schoppenstart. Ook hij speelde in slag twee een harten op. Toen west slaperig klein bijspeelde, legde de leider op tafel de heer en stapte over op de klaveren: negen slagen. Een volmaakt staaltje P.A.T. (Playing Apart Together) van het Tilburgse echtpaar. Ook Van Zwol-Verbeek verdedigen zo dadelijk de vaderlandse driekleur in Noord-Afrika.

    • Jan van Cleeff