VS sussen havenruzie met Japan

WASHINGTON, 18 OKT. De Verenigde Staten en Japan hebben gisteren hun havenruzie in principe bijgelegd. De meeste problemen zijn opgelost, aldus zegslieden van beide partijen. De twee landen praten het weekeinde verder om de bijzonderheden te regelen.

De ruzie dreigde te ontaarden in een groot handelsconflict. Aanleiding was de in de ogen van de VS veel te omslachtige procedures die Japan hanteert voor binnenlopende schepen uit het buitenland. Japan heeft nu toegezegd zijn havens “toegankelijker” te maken.

De Amerikaanse overheidscommissie voor zeetransport kondigde donderdag aan Japanse schepen uit de havens in de Verenigde Staten te weren, omdat een bedrag van naar schatting 4 miljoen dollar nog altijd niet is betaald. Vorige maand besloot de commissie 100.000 dollar boete per Japans schip te heffen als tegenmaatregel voor de “discriminerende praktijken tegen Amerikaanse schepen in Japan”.

Japanse rederijen hebben gezegd dat ze niet hebben betaald, omdat er nog steeds overleg werd gepleegd. De oplossing in de ruzie is net op tijd gekomen. De VS wilden in de nacht van vrijdag op zaterdag de Japanse schepen gaan weren of vasthouden.

Als Washington zijn voornemen had uitgevoerd, was er de zoveelste handelsruzie ontstaan tussen de VS en Japan. De Japanse minister van Transport, Takao Fujii, waarschuwde voor een verslechtering van de relaties tussen zijn land en de VS. Japan erkende wel dat er iets moet gebeuren, maar de onderhandelingen verliepen uiterst stroef. (ANP/AFP/RTR)