'Voorlichting euro faalt'

AMSTERDAM, 18 OKT. CDA-Europarlementariër Maij-Weggen heeft felle kritiek op de voorlichtingscampagne van de overheid over de komst van de euro. Maij bekritiseerde de campagne gisteravond tijdens een CDA-bijeenkomst over de Europese munt.

“Ik hoor links én rechts dat de campagne te wensen overlaat”, aldus Maij. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de regeringspartijen.” In Nederland verzorgt het Nationaal Forum, aangestuurd door het ministerie van financiën, de euro-voorlichting. Daarin zijn alle organisaties gebundeld, die met de munt te maken krijgen.

Dat de banken, en niet het Nationaal Forum, zich de afgelopen maanden hebben ontpopt als grote publieksvoorlichters acht Maij niet wenselijk. “Voorlichting door belanghebbenden is niet altijd de beste manier om de burger op de hoogte te brengen.” De europarlementariër suggereerde dat aan het voorzichtige overheidsoptreden een verdeeldheid in de coalitie ten grondslag kan liggen. Het zou een slechte zaak zijn als die verschillen in mei de inzet zouden zijn van de verkiezingsstrijd, aldus Maij.