Vier joodse polissen gehonoreerd

AMSTERDAM, 18 OKT. Sinds juli van dit jaar zijn vier claims van 'joodse levensverzekeringen' gehonoreerd. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn er naar schatting vijftien à twintig “gedocumenteerde verzoeken” binnengekomen, waarin nabestaanden van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden alsnog een uitkering claimen.

Vorige week honoreerde Nationale-Nederlanden een claim van de erven van de in Auschwitz vermoorde Samuel van Cleef, die bij de Nederlanden van 1845 een levensverzekering had afgesloten. Na de bevrijding wilde de verzekeraar slechts de afkoopwaarde van de polis uitbetalen.

Tijdens de bezetting kregen de Nederlandse joden te horen dat ze hun polissen dienden in te leveren. De verzekeraars moesten deze 'joodse' polissen later afkopen. De opbrengst gebruikten de Duitsers onder meer voor het transport van gedeporteerde joden.