Toezegging China aan VS over Iran

WASHINGTON, 18 OKT. China zal niet langer afweerraketten voor schepen verkopen aan Iran. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dat gisteravond in Washington gezegd.

De Chinese toezegging komt als een gebaar van goede wil aan de vooravond van het bezoek dat de Chinese president Jiang Zemin eind deze maand, begin volgende maand zal brengen aan de VS.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington wilde gisteren alleen zeggen dat de VS grote zorgen hebben over de verkoop van conventionele wapens en kruisraketten aan Iran, en dat die zorgen in alle voorbereidende gesprekken over de komende top tussen Clinton en Jiang onder woorden zijn gebracht. “Ik geef geen commentaar op het antwoord van Chinese zijde”, aldus de woordvoerder.

Maar volgens de regeringsfunctionaris, die anoniem wil blijven, heeft China er ook mee ingestemd om Iran niet langer te helpen bij het uitvoeren van zijn nucleaire programma. Het betreft een principe toezegging, de details moeten nog worden uitgewerkt. “We zijn nog aan het onderhandelen. We zijn er nog niet”, aldus een andere zegsman in Washington. De Amerikaanse regering wil volgens hem “duidelijke en ondubbelzinnige garanties” dat China stopt met het geven van steun bij de ontwikkeling van kernwapens in Iran, Pakistan en andere landen. Zo'n toezegging zou voor Amerikaanse bedrijven de weg openen voor de verkoop van reactoren en dergelijke aan China. (AP)