Toeristenhotels in Nederland duurder

De Nederlandse hotels in de twee duurste klassen, DeLuxe en First Class, waren in het tweede kwartaal ongeveer net zo duur als twaalf maanden eerder. De toeristenklasse-hotels schroefden de prijzen in een jaar tijd met 9 procent op, zo blijkt uit een onderzoek van American Express.

In de Verenigde Staten steeg de prijs van een hotelkamer in de toeristenklasse zelfs met 18 procent in een jaar tijd. Overigens bedoelen de onderzoekers met toeristenklasse niet de budgetpensions voor jongeren, maar hotels waar ook juist ook veel zakenreizigers gebruik van maken.

De economische moeilijkheden in Duitsland dringen ook in de hotelprijzen door. De First Class-kamers daalden 3 procent in prijs in een jaar tijd, terwijl in Groot-Brittanië de tophotels 11 procent duurder werden. De hotelprijzen in Parijs vertoonden geen opvallend verschil, in München was er sprake van een daling.

New York staat nog steeds bovenaan de ranglijst van duurste hotelkamers in de hoogste klasse. Per nacht betaalde een gast gemiddeld 482 gulden in het tweede kwartaal van dit jaar. Hong Kong staat met 478 gulden op de tweede plaats en Moskou is met 469 gulden nummer drie. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs van een topklasse-hotel in Amsterdam was in dezelfde periode 326 gulden.