Martens laat prof wankelen; Muziek Rieu stoort Zanetti op WK biljart

GRUBBENVORST, 18 OKT. De Nederlandse amateur Frank Martens verloor gisteren op het nippertje in vijf sets van de duurbetaalde Italiaanse prof Marco Zanetti tijdens de eerste ronde van het WK driebanden in Grubbenvorst. “Martens had in de laatste set nog een voorsprong van 9-3. “Maar op het cruciale moment miste ik en kwam hij sterk terug.”

Later op de dag kwam er dan toch een overwinning van een amateur op een BWA-prof. De Amerikaan Sang Chun Lee was kansloos tegen de onbekende Belg Jean-Christophe Roux, die simpel in drie sets won.

Exit Lee, maar Burgman en Blomdahl, de laatsten van de vier profs, deden beiden in drie sets wel wat er van hen werd verwacht. Martens, aangesloten bij de amateurbond UMB, had een op papier zware loting, maar hij bracht Zanetti toch aan het wankelen.

Halverwege de vijfde set begon Zanetti - bij een forse achterstand - zich opeens te storen aan de achtergrondmuziek. André Rieu moest zachter of uit, zo eiste hij. Zonder begeleidend melodietje vervolgde hij zijn beurt. Bij de volgende vroeg Zanetti de scheidsrechter alweer de drie ballen even op te poetsen, zodat het spel opnieuw werd vertraagd.

“Proftrucs”, oordeelde Martens. Het deerde de biljarter geenszins. “Het streelde mijn ego eerder, dat zo'n speler dergelijke dingen moet uithalen om mij te verslaan.” Hij is blij dat de UMB-spelers zichzelf kunnen bewijzen nu de bond vrede heeft gesloten met de BWA.

Jarenlang konden profs en amateurs door de vete niet tegen elkaar spelen, zodat het UMB-circuit het imago van kleuterklas kreeg, en de BWA dat van hogeschool. Stefan Galla spotte in Oosterhout al met deze wet door dé BWA- speler Blomdahl te kloppen. Martens zelf was er gisteren ook dichtbij.

Hij was vanzelfsprekend uitermate gemotiveerd bij aanvang van zijn partij tegen Zanetti. Niet alleen de status van zijn tegenstander had daarvoor gezorgd, maar ook een uitspraak die prof Dick Jaspers deed tijdens het wereldbekertoernooi in Oosterhout.

Jaspers, zwaar teleurgesteld omdat hij niet bij de vier BWA-spelers was die in Grubbenvorst aan de tafel mochten verschijnen, gaf af op Martens en landgenoot John Tijssens, beiden UMB, die wel mochten spelen. “Die jongens horen daar niet, die kunnen waarschijnlijk na de eerste ronde hun spullen pakken”.

In het geval van Martens kreeg hij uiteindelijk gelijk, maar nipt. “Een denigrerende uitspraak”, reageerde Martens na afloop van zijn partij. “Een prof als Jaspers zou beter moeten weten.”