Kamerlid

Wat een leed krijgt Nederland over zich uitgestort door het Tweede Kamerlid V.A.M. van der Burg (CDA) in de krant van 11 oktober. Van der Burg wordt niet goed begrepen en raakt steeds meer omringd door stommelingen die de regels niet kennen en mensen zonder manieren. De actie van CDA-voorzitter Helgers en de zijnen belooft ook al weinig goeds; kostbare ervaring wordt weggespoeld en je bent verloren voor de samenleving als je eenmaal Kamerlid geweest bent.

“De Kamer is geen gemeenteraad van Tietjerksteradeel”, zo orakelt Van der Burg. Gelukkig maar! In Tytsjerksteradiel weten de 31.000 inwoners zich vertegenwoordigd door een gemeenteraad die het bestuurlijke ambacht beheerst en ook nog de regels kent. In deze raad klopt het onafhankelijke hart van de locale democratie. Hier laten de raadsleden zich niet van a tot z dirigeren en aan decorum is evenmin gebrek: we hangen de jas netjes aan de kapstok en het roepen van “effe dimme” tegen de voorzitter is er niet bij.

Neen, Van der Burg heeft te lang in “de hitte van de dag” op het Binnenhof gezeten en is het zicht op gemeentelijk Nederland wat kwijtgeraakt. Hij koestert een vooroordeel en draagt het nog uit ook. Over fatsoen gesproken!

    • Gerrit Jan Polderman
    • Burgemeester Tytsjerksteradiel