HCI wil weer op het overnamepad

Holland Chemical International heeft vers kapitaal nodig om weer op overnamepad te kunnen gaan. Binnenkort doet het bijna tachtig jaar oude bedrijf, distributeur van chemicaliën, zijn intrede op de Amsterdamse beurs.

AMSTERDAM, 18 OKT. Snel cashen is mode op de beurs. Heel wat jonge ondernemers die van de huidige hausse profiteren, krijgen het verwijt aan de eigen portemonnaie te denken en niet aan de belangen van de onderneming op langere termijn. Een verwijt dat directeur Gerry Staartjes van Holland Chemical International niet snel zal krijgen. “Als ze mijn kop zien, zullen deze beschuldigingen wel ophouden.”

De 66-jarige ondernemer is al sinds 1960 verbonden aan de distributeur van chemicaliën. De geschiedenis van zijn bedrijf gaat terug tot 1921 toen de toenmalige handelsmaatschappij 'Holland-Colombia' haar eerste emissie verrichtte. Nummer 84 van de 1500 uitgegeven aandelen à 1000 gulden hangt ingelijst aan de wand van het Amsterdamse hoofdkantoor.

Bij aandeel 84 bleef het voor Staartjes niet. In 1961 heeft hij met wat geld van vrienden de volledige maatschappij overgenomen. En deze vrienden worden nu, samen met enkele werknemers, in de gelegenheid gesteld om van hun bezit af te komen. “Daar was wel de nodige druk voor nodig, want bijna niemand wilde de aandelen verkopen. Gelukkig gaat het om mensen, zo'n 200, die ik persoonlijk allemaal ken. Samen met de nieuwe aandelen die we gaan uitgeven kunnen we toch voldoende in de handel brengen.” Gemiddeld verkopen de aandeelhouders 15 tot 20 procent, wat ook geldt voor het belang van 15 procent van Staartjes. Bescheiden, maar voor de grootaandeelhouder nog altijd goed voor zo'n 20 miljoen gulden.

Tijdens road shows moet Staartjes de komende week, wanneer ook de inschrijving begint, nieuwe aandeelhouders zien te vinden. Voor een onbekend bedrijf als HCI zal dat niet gemakkelijk zijn. “Die onbekendheid is zeker een nadeel, maar het voordeel is dat we een langdurig track record kunnen laten zien. In Latijns-Amerika hebben we zonder twijfel meer bekendheid.” Toch is een notering aan de beurs van bijvoorbeeld Bogota nooit aan de orde geweest. “We wilden sowieso naar Amsterdam en voor een dubbele notering zijn we te klein.” Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 18,5 miljoen gulden op een omzet van 854 miljoen.

Nog altijd behaalt HCI ruim een derde van de omzet in Latijns Amerika, waar werkmaatschappijen als Holanda-Colombia of Holanda-Venezuela actief zijn. Onder één noemer zijn de activiteiten nauwelijks te vangen. “Zo leveren wij oplosmiddelen voor de mijnbouw in Chili. We houden daar installaties draaiende die op 4000 meter hoog in het Andesgebergte zijn gelegen. Dergelijke klussen zijn puur logistieke problemen.” Een ander voorbeeld uit Toronto. “Daar leveren wij schoonmaakmiddelen aan de vliegtuigfabriek Boeing. In kleine flesjes om schadelijk overmatig gebruik te voorkomen. Die brengen we 's ochtends, halen we 's middags weer op en we vullen ze in de avonduren.”

Die toegevoegde waarde zorgt er volgens Staartjes voor dat HCI nauwelijks last heeft van het cyclische karakter van de chemische industrie. “We handelen en we produceren zelf niets. Natuurlijk wordt een deel van onze prijs bepaald door het basisproduct, maar we zijn met 2500 producten op zoveel verschillende markten actief, dat het effect klein is. HCI heeft zich in het verleden met handel beziggehouden, maar na een paar bloedneuzen zijn we daarmee gestopt. Daar heb je toch een ander type mens voor nodig.”

Een ander type mens is misschien ook wel nodig om een beursgang te begeleiden. Staartjes ziet een beetje tegen de road shows op. “Tegenover de belegger moet je toch een goed verhaal houden. Ik heb me de laatste maanden meer met de beurs dan met het bedrijf bezig gehouden.” De belegger heeft zelfs al invloed gehad op de toekomst van Staartjes. “Gezien mijn leeftijd moest er duidelijkheid komen wie mij gaat opvolgen. We hebben onlangs besloten dat mijn plaats volgend jaar wordt ingenomen door Adrian Hol, die nu verantwoordelijk is voor de gang van zaken in Noord-Amerika.”

Ondanks de schaduwzijden van de beursgang is Staartjes overtuigd van de noodzaak ervan. De 120 miljoen gulden die de emissie aan nieuw kapitaal moet opleveren, zal voor acquisities worden aangewend. Alleen al dit jaar worden maar liefst zeven overnames gepleegd. “Natuurlijk brengen acquisities risico's met zich mee, maar je kent de branche door en door. Zonder overnames hadden we niet binnen tien jaar zo'n grote positie in Amerika kunnen krijgen”, aldus Staartjes. Noord-Amerika is nu goed voor meer dan de helft van de omzet van HCI.

Overnames vormen bij HCI de motor voor groei. ABN Amro, die het bedrijf naar de beurs brengt, noemt de afhankelijkheid van overnames als negatieve factor. Wanneer koopjes niet voorhanden zijn, stokt de winstontwikkeling. “Ik sluit niet uit dat de winst per aandeel in 1998 stagneert. Dat is het geval wanneer we het verse kapitaal noodgedwongen op de bank moeten houden, waardoor het minder oplevert. Na 1998 denken we jaarlijks 7 tot 10 procent winstgroei per aandeel te kunnen boeken.” Over vijf jaar moet de omzet verdubbeld zijn. Dat maakt Staartjes door toedoen van de belegger alleen als commissaris mee.

    • Erik van der Walle