HCI rekent op 200 mln via beurs

AMSTERDAM, 18 OKT. De gang van Holland Chemical International naar de Amsterdamse beurs deze maand moet het bedrijf en de aandeelhouders in totaal minimaal 200 miljoen gulden opleveren. Dit is gisteren bekendgeworden.

Onderdeel van de aandelentransactie van de distributeur van chemicaliën is een emissie van 3,3 miljoen aandelen. De verwachte prijs van het aandeel HCI ligt tussen de 36 en 40 gulden. Met het nieuwe kapitaal (circa 120 miljoen gulden) wil HCI nieuwe overnames plegen en de balanspositie versterken.

Behalve om een emissie gaat het ook om een herplaatsing. Ruim 2 miljoen aandelen van de huidige aandeelhouders moeten bijna 80 miljoen opleveren. Momenteel zijn er ruim 13 miljoen aandelen HCI in omloop, voornamelijk in handen van (voormalige) werknemers. De Nederlandse Participatie Maatschappij is voor 14 procent aandeelhouder, evenveel als president G. Staartjes van HCI.

Bij een grote vraag van beleggers kan een zogeheten greenshoe-optie worden verleend. Daarmee komen 500.000 extra aandelen op de markt. Naar verwachting krijgt HCI vrijdag 31 oktober de eerste notering op de beurs. De inschrijving start komende maandag.