Gevolg van splitsing KPN; PTT Post en Telecom ieder op Wall street

ROTTERDAM, 17 OKT. PTT Post en PTT Telecom krijgen elk een afzonderlijke notering op de effectenbeurzen van Amsterdam en New York. Dat heeft Koninklijke PTT Nederland (KPN) gisteren bekend gemaakt.

De dubbele beursnotering voor Post en Telecom vloeit voort uit de eerder dit jaar aangekondigde splitsing van KPN. Deze splitsing moet worden uitgevoerd door PTT Post van KPN af te splitsen. Volgens een woordvoerder van KPN is het eenvoudiger PTT Post af te splitsen van KPN dan de onderneming in tweeën te delen. De afsplitsing moet in het voorjaar worden doorgevoerd. Daarvoor zijn wetswijzigingen nodig. De belangrijkste is volgens een woordvoerder de fiscale afhandeling van de splitsing. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) zal volgende week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen waarin deze problematiek, die ook speelt bij de splitsing van Vendex, wordt aangepakt.

KPN meent dat door de splitsing, in juni van dit jaar aangekondigd, de waarde van de bedrijfsonderdelen Post en Telecom op de beurs beter tot utdrukking komt. Op eigen benen zullen beide partners zich beter toeleggen op de actviteiten waarin ze goed zijn. Bovendien kunnen de afzonderlijke bedrijven gemakkelijker allianties aangaan.

In de loop van dit jaar heeft PTT Post het vorig jaar overgenomen transportbedrijf TNT geïntegreerd. Dat resulteerde in de definiëring van twee bedrijfsonderdelen: Post en TNT. Onder post ressorteert onder meer de binnenlandse bezorging van pakjes en brieven. Onder TNT valt de tijdsgevoelige distributie, bedrijfspost en logistieke dienstverlening.

Begin deze maand maakte KPN bekend dat TNT-activiteiten met een jaaromzet van een miljard gulden zullen worden overgedragen aan het Australische Toll Holdings. Het betreft volgens een woordvoerder de vrachtactiviteiten die niet speodeisend zijn of een specifieke expertise vereisen. De verkoopprijs bedraagt 145 miljoen Australische dollar (200 miljoen gulden). De verkoop van een monorail en een vliegtuigleasemaatschappij hoopt KPN later dit jaar te voltooien. Behalve Telecom en Post hangen onder de houdstermaatschappij nog een aantal werkmaatschappijen (Research, Multimedia, Vision Networks). KPN Research zal worden ondergebracht bij PTT Telecom. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor KPN Multimedia. Eerder deze maand maakte KPN bekend dat de eerder overwogen beursgang voor Vision Networks van de baan is, omdat er voldoende consortia zijn die een bod willen doen. Het ligt wel voor de hand dat Casema (1,25 miljoen kabelabonnee's in Nederland) en de buitenlandse (vooral Britse) kabelbelangen afzonderlijk van de hand zullen worden gedaan.