Frankrijk en Rusland: geen sancties Irak

NEW YORK, 18 OKT. Zowel Rusland als Frankrijk weigeren een Amerikaans voorstel te steunen om een reisverbod op te leggen aan Iraakse militairen, politiemensen en industriëlen.

Hoewel de presidenten Clinton en Jeltsin in juni hun “vastbeslotenheid” uitspraken om aanvullende sancties in te stellen als Irak in oktober nog niet meewerkte aan de inspectie van haar massa-vernietigingswapens, zei de Russische ambassadeur bij de VN gisteren nieuwe sancties niet te kunnen steunen. Ook Frankrijk weigerde dat.

Frankrijk en Rusland staan daarmee in de Veiligheidsraad van de VN tegenover de Verenigde Staten en het Groot-Brittanië. Eerder deze maand beschuldigde het hoofd van de wapeninspectieteam van de VN, Richard Butler, Irak ervan informatie achter te houden en inspecties stelselmatig te hinderen.

Irak gooide gisteren olie op het vuur door te verklaren niet meer mee te werken aan inspecties als de VN met nieuwe sancties zouden komen. Irak zou op andere terreinen wel blijven meewerken.

Frankrijk en Rusland hebben als vaste leden van de Veiligheidsraad een vetorecht. Volgens bronnen binnen de VN zullen VS nu het reisverbod intrekken om de eenheid binnen de Veiligheidsraad tegen Irak te handhaven. (AFP, AP)