FNV bepleit fusie van de havenpools

ROTTERDAM, 18 OKT. De Vervoersbond FNV is voorstander van een fusie tussen de arbeidspools van Amsterdam en Rotterdam. Dit heeft bestuurder N. Stam van de bond laten weten aan de ongeveer 150 stakende havenwerkers van de arbeidspool in Rotterdam, die zich gisteren hadden verzameld bij het kantoor van de Vervoersbond FNV aan het Zuidplein in Rotterdam. De bijeenkomst was in eerste instantie belegd uit solidariteit met ontslagen collega's van de arbeidspool in Amsterdam.

Hoewel de arbeidspool in Rotterdam momenteel 10 miljoen gulden per jaar verliest is de situatie beduidend beter dan in Amsterdam. Niet alleen is de haven van Rotterdam qua overgeslagen tonnen goederen ongeveer zes keer zo groot als in Amsterdam, de bedrijven hebben in de overslag vaker extra mensen nodig. Uit de arbeidspool betrekken havenbedrijven extra mensen tijdens piektijden. Bij de arbeidspool van de Stichting Samenwerkende Havenbedrijven (SHB) in Rotterdam werken 950 mensen op een totaal aantal werknemers in de overslag bij de verschillende havenbedrijven van 4700. De arbeidspool in Amsterdam telt 315 werknemers. Het vaste personeel in de overslag bij de havenbedrijven bedraagt slechts 450 werknemers.

Niettemin riepen de werknemers van de havenpool in Rotterdam gisteren een wilde 24-uursstaking uit als protest tegen de ruim 300 ontslagen bij de arbeidspool in Amsterdam en de reorganisatie van de arbeidspool in Rotterdam. Om de arbeidspool in Rotterdam weer rendabel te maken moeten via een vrijwillige vertrek premieregeling 50 van de 950 werknemers afvloeien. Ook wil de SHB een vierdaagse werkweek instellen en een flexibeler inzetbaarheid van de werknemers van de arbeidspool.

De Vervoersbond FNV toonde zich gisteren namens Stam bereid om dinsdag met de leden van de havenpools van zowel Amsterdam als Rotterdam te praten over de ontstane problemen. De bijeenkomsten 's ochtend en 's avonds vinden plaats in het Groothandelsgebouw in Rotterdam.

Gisterochtend bezetten ontslagen werknemers van de failliete havenpool in Amsterdam uit protest de Noordersluis in IJmuiden, waardoor het scheepvaartverkeer ernstig werd gehinderd. De blokkade van de sluis werd gistermiddag beëindigd. Er wordt momenteel onderhandeld over een doorstart van de arbeidspool in Amsterdam. Daarvoor dienen de betrokken havenbedrijven zich te binden aan een convenant.