Fiets niet ontworpen door Leonardo

ROTTERDAM, 18 OKT. Leonardo da Vinci was toch niet de uitvinder van de fiets. Dit stelt de Duitse wetenschapper Hans-Erhard Lessing in de New Scientist. Da Vinci werd sinds 1974 als uitvinder van de fiets beschouwd op basis van een schets waarop een fiets te zien is, met zowel wielen als een ketting. Leonardo (1452-1519) zou daarmee de eerste fiets hebben ontworpen, bijna vierhonderd jaar voor het volgende exemplaar.

Volgens Lessing is de schets echter een vervalsing, vermoedelijk gemaakt door een van de monniken die Leonardo's manuscripten in de jaren zestig hebben gerestaureerd. Lessing heeft gesproken met een kunsthistoricus die het betreffende manuscript in 1961 heeft bestudeerd en toen geen fiets heeft gezien, alleen maar twee cirkels en wat lijntjes.

Nadat de schets in 1974 was ontdekt door lexicograaf Augusto Marinoni, werd aanvankelijk over de authenticiteit van de tekening getwijfeld omdat die van zeer matige kwaliteit was. Marioni verdedigde toen met succes het standpunt dat de tekening een reproductie was, gemaakt door een leerling naar een origineel van Leonardo. De tekening is sindsdien in een groot aantal boeken verschenen. Een replica op ware grootte zou deze maand nog op een tentoonstelling in New York te zien zijn.