Deja vu

Manchester United is de club van Duncan Edwards, Bobby Charlton, Denis Law, George Best, Eric Cantona en Ryan Giggs. Manchester United is een club om trouw te blijven.

Wie kent niet Matt Busby, de Schotse manager die op Old Trafford een voetbalbolwerk bouwde. “Op Old Trafford was hij God. Het was al een eer als hij het woord tot je richtte”, zei Charlton. Busby trad in 1946 in dienst en zes jaar later werd hij met een elftal bestaande uit spelers uit eigen jeugd landskampioen. De weg naar de Europese top werd voor de Busby Babes plotseling versperd. Bij terugkeer van de gewonnen kwartfinale van de Europa Cup tegen Rode Ster in Belgrado moest het vliegtuig met de Engelsen in München een tussenlanding maken. Zuid-Duitsland werd op 6 februari 1958 geplaagd door sneeuwstormen. Pas na twee vergeefse pogingen kreeg de piloot het vliegtuig van de grond. Maar het toestel stortte neer. Drie bestuursleden en acht spelers vonden de dood, onder wie de de beste van allemaal, Duncan Edwards. Busby raakte zwaar gewond. Pas na maanden revalideren keerde hij terug in Manchester. Busby formeerde rond overlevenden als Charlton en doelman Harry Gregg een nieuwe kampioensploeg. In 1968 won Manchester United de Europa Cup. Op Old Trafford hangt een klok die stilstaat op 15.04, het tijdstip waarop het toestel met het elftal van de toekomst neerstortte.