Beurs rekent op nog meer verrassende fusies

ROTTERDAM, 18 OKT. Beurshandelaren wreven afgelopen maandagochtend de slaap uit hun ogen toen ze het bericht over de grote uitgeversfusie van Elsevier en Wolters Kluwer op hun computerscherm zagen verschijnen.

Het nieuws was een oppepper voor de aandelenkoersen die de week daarvoor in mineur waren gesloten. Door de euforie van met name Elsevierbeleggers werden die dag ook de andere koersen opgestuwd. De uitgeversaandelen zwommen de rest van de week tegen de neergaande koersontwikkeling in. De hoofdfondsen stonden onder druk door een lagere dollar, dalende koersen op Wall Street en een als maar stijgende rente van de langlopende Nederlandse staatsobligatie.

Met een dergelijke fusieverrassing zouden beleggers de komende tijd wel eens vaker kunnen worden geconfronteerd. “Het schudden van de kaarten om te komen tot een Europese en misschien wel mondiale handelsmarkt is begonnen”, meent F. van Schaik van ABN Amro Hoare Govett.

Alsof er een startschot was gelost werden maandagochtend ook elders in Europa bedrijfsversmeltingen aangekondigd. Het waren veelal zogeheten crossborder-fusies waarmee ondernemingen internationaal hun schaal vergroten om straks op de Europese markt mee te tellen. Zo kondigde de Zwitserse verzekeringsgroep Zürich fusieoverleg met het Britse BAT Industries aan. Daar bovenop werd het samengaan aangekondigd van de financiële reuzen Merita uit Finland en Nordbanken uit Zweden. Ook kwam er een overnamebod van de Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali op de Franse collega AGF.

“Het klimaat is ook in Nederland ideaal voor overnemingen”, meent analist J. Koelewijn van het Rabo/Robeco researchbedrijf Iris. “De bedrijven zijn goed bij kas en de rente is nog laag.” Zijn collega Van Schaik voegt daar aan toe dat ook de hoge aandelenkoersen gunstig zijn. “Het lijkt op het eerste gezicht ongunstig omdat de te kopen aandelen duur zijn. Maar daar staat tegenover dat emissies om kapitaal te verwerven zo veel geld opbrengen, dat zelfs dure aandelen goed te betalen zijn.”

Ook in Nederland worden de contouren van de belangrijkste Europese spelers onder de Amsterdamse beursfondsen zichtbaar. Verzekeringsreuzen als Aegon en ING en bankier ABN Amro hebben hun partners al gekozen in binnen- en buitenland. Voor middelgrote ondernemingen wordt het problematischer om tot een fusie te komen. Koelewijn vermoedt dat bij een eventuele fusiegolf van de middelgrote ondernemingen harde klappen gaan vallen bij de achterblijvende lelijke eendjes in deze categorie. Koelewijn: “Over enkele jaren kunnen we, denk ik, een paar bedrijven uit de huidige Midkap-index schrappen. Het zijn voornamelijk de niche-bedrijven die niet gewend zijn om in volume te denken. Groot zijn is namelijk weer mooi. Een stilstaand, zelfstandig bedrijf dat tien jaar geleden nog een reus was, is nu een dwerg.”

Uitzendbureau Content is daar een voorbeeld van. Het bedrijf bleef achter bij de andere spelers op deze groeiende markt. Bestuursvoorzitters S. Tóth zegt nu na te denken over een overnamebod van concurrent Start.

Koelewijn noemt ook bierbrouwer Grolsch als een onderneming die wel eens in de problemen kan raken door achtergebleven volumegroei op de toch al ingezakte biermarkt.