Beurs daalt; is het de Krach van '97?

NEW YORK, 18 OKT. De koersen op Wall Street zijn gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag flink gedaald.

Amerikaanse beleggers waren bezorgd over bedrijfswinsten, goede economische cijfers en een dreigende handelsoorlog met Japan. Ook hadden de markten de kriebels in verband met de verjaardag van de grote krach van 1987, morgen precies tien jaar geleden.

De Dow Jones eindigde gistermiddag uiteindelijk 93 punten lager. Eerder op de dag was de index zelfs ruim 170 punten gedaald. Veel beleggers zagen de vergelijking opdoemen met 19 oktober 1987, toen een daling van omstreeks honderd punten de inleiding vormde van Zwarte Maandag, toen Wall Street 508 punten naar beneden dook. Het duurde destijds twee jaar voordat de beurs zich herstelde.

Sinds begin deze week heeft de Dow Jones een daling moeten incasseren van ongeveer 200 punten. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de situatie destijds en die van gisteren, zijn de meeste analisten niet bang voor een herhaling. “Als we kijken naar de factoren inflatie, dollar, rente en bedrijfswinsten zien we grote verschillen”, verklaarde Ash Rajal, analist bij Prudential Securities. “De situatie nu is in praktisch alle opzichten verschillend van tien jaar geleden.”

Er was gisteren echter grote bezorgdheid over de technologie-aandelen. Eerder deze week voorspelde chip-fabrikant Intel matige resultaten in het vierde kwartaal en op donderdag na het sluiten van de beurs uitte Sun Microsystems woorden van gelijke strekking. Dat had een sneeuwbaleffect. De koersen van andere technologiefondsen, zoals Dell, Hewlett-Packard en Applied Material moesten het in de afgelopen dagen allemaal ontgelden. Beleggers keken ook op van enkele cijfers. De huizenverkoop groeit sneller dan verwacht en de industriële productie groeide in september meer dan was aangenomen.

Onzekerheid was er sinds donderdag over een oplaaiend handelsconflict tussen de VS en Japan. Een uur voor sluiting van de beurs maakten onderhandelaars een doorbraak bekend, die de markt kalmeerde.

De Amerikanen eisten behalve boetebetalingen van scheepvaartbedrijven meer openheid van Japanse havens voor Amerikaanse schepen. De partijen onderhandelden gisteren de hele dag.