Akkoord Koerden Noord-Irak

WASHINGTON, 18 OKT. De strijdende Koerdische facties in Noord-Irak zouden gisteren onder zware Westerse druk een staakt-het-vuren overeen zijn gekomen. Dat zei gisteren een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De woordvoerder sprak namens de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Turkije, die trachten de Koerdische rivalen tot elkaar te brengen. De Patriottische Unie voor Koerdistan (PUK) en de Koerdische Democratische Partij (KDP) wilden de wapenstilstand gisteravond nog niet bevestigen.

Of de wapenstilstand gerespecteerd zal worden, valt nog te bezien. Een woordvoerder van de PUK zei gisteren nog dat Turkije niet langer kon bemiddelen omdat het land de KDP bijstaat. Turkse gevechtsvliegtuigen zouden stellingen van de door Iran gesteunde PUK hebben aangevallen. Turkije ontkent dat.

Vorige week brak de strijd in Noord-Irak weer in volle hevigheid los. Troepen van de PUK beschoten deze week het hoofdkwartier van de KDP met Russische raketten. De KDP verklaarde in een week 90 strijders van de PUK te hebben gedood. Sinds de Golfoorlog in 1991 beheersen de facties elk een deel van Noord-Irak. Gevechten breken sinds 1994 sporadisch uit. (AP, Reuter)