ZWOEGEN

Abdul Rashid, de hoofdtuinman van het Ravalpindi oorlogskerkhof in Pakistan, wil niet meer verder arbeiden. Hij is teleurgesteld omdat hem een veiligheidspas werd geweigerd voor het bezoek dat de Britse koningin Elizabeth II vorige week aan het oorlogskerkhof bracht, aldus het dagblad The News.

“Veertig jaar heb ik toegewijd gewerkt voor Hare Majesteit, die mijn koningin is”, zei Rashid. “Ik ben haar loyale dienaar geweest en dagen en nachten lang heb ik gezwoegd om de graven van de Britse soldaten te verzorgen, maar het werd mij niet toegestaan haar te ontmoeten. Nu wil ik niet meer verder.”

De komst van koningin Elizabeth en de hertog van Edinburgh naar het oorlogskerkhof was onderdeel van een officieel bezoek aan Pakistan ter gelegenheid van een halve eeuw onafhankelijkheid van het land.

Rashid, werknemer van de Britse High Commission, zei dat hij eerder wel de inmiddels overleden prinses Diana had ontmoet. “Prinses Diana was een goede vrouw”, zei Rashid. “Ze stuurde me nog vier foto's waarop we allebei staan.”

Inmiddels begint de tweede auto, die volgens Franse onderzoekers mogelijk betrokken was bij het verkeersongeluk dat op 31 augustus in Parijs prinses Diana het leven kostte, een rol te spelen die is te vergelijken met die van de veronderstelde tweede schutter bij de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas. Zoals er nu al tientallen jaren wordt gespeculeerd over een tweede schutter die gelijktijdig met de Amerikaan Lee Harvey Oswald Kennedy in 1963 zou hebben beschoten, zo wordt nu al wekenlang getheoretiseerd over de geheimzinnige tweede auto die de Mercedes van prinses Diana's minnaar Dodi al-Fayed zou hebben gehinderd voor het fatale ongeluk plaatshad. Vooral op Internet verschijnen talloze complottheorieën over het ongeluk. Volgens de meeste hiervan zaten in de tweede auto geheime agenten die in opdracht van de Britse koninklijke familie ofwel zelf zorgden voor de dood van Lady Di ofwel toezagen op een juiste afloop ervan.

Dodi al-Fayeds huis in Malibu (Los Angeles) is overigens te koop. De villa met uitzicht op de Grote Oceaan in Malibu en met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter moet ongeveer 15 miljoen gulden opbrengen. Het huis behoorde eerder toe aan de Amerikaanse actrice Julie Andrews en de eveneens Amerikaanse filmregisseur Blake Edwards.