Wat heet geweld?

Volwassene trapt meisje van fiets; man wordt bewusteloos geslagen: Onderstaand een beknopte selectie uit geweldsdelicten die de politie registreerde. Een indruk van een maand agressie.

13 september WAARDERPOLDER. Twee jongetjes die aan een meertje spelen worden door twee andere jongens op een scooter belaagd en mishandeld.

14 september LEEUWARDEN. Een 39-jarige man wordt door vier jongens van zijn fiets getrokken en in elkaar geslagen. Bij iedere poging die de man doet om op te staan, slaan de jongens hem - zwijgend - weer. De jongens waren met een lachend gezicht op hem af gekomen, zei de man zei later, hij was er niet op bedacht geweest. ZANDVOORT. Op het Kerkplein mishandelt een aantal jongeren een jongen. UITGEEST. Voor een videotheek wordt een jongen mishandeld door een groep jongeren. Hij wordt aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis.

18 september AMSTERDAM. Twee 14-jarige jongens trekken een 50-jarige vrouw van haar fiets en slaan en schoppen haar. Later bekennen ze tijdens politieverhoor dat ze dit vaker doen. Zelf hebben de jongens daar geen verklaring voor, de politie noemt het uit de hand gelopen macho-gedrag. LEIDEN. Een 25-jarige man wordt na middernacht in het gezicht geslagen door twee mannen als hij zijn voordeur opendoet. Hij verliest twee tanden. Zijn huisgenoot wordt ook mishandeld.

19 september VENLO. Een 25-jarige jongen klimt op een steiger en gooit steigerbuizen naar beneden. Enkele winkeliers spreken hem daar later op aan. Er ontstaat een vechtpartij. De jongen loopt een kapotte mond en een afgebroken tand op, mogelijk door een klap met een stuk ijzer. Een 53-jarige winkelier krijgt een karatetrap tegen zijn hoofd en kan zich daardoor later maar weinig van het gebeurde herinneren.

20 september HAARLEM. Twee jongens die aan het vissen zijn, worden door twee andere jongens onder bedreiging van steniging gedwongen maden te eten. BEVERWIJK. Een jongen op een scooter komt in aanrijding met drie jongeren die midden op straat lopen. De jongen wordt door hen mishandeld. VENLO. Een 53-jarige man wordt in een cafetaria door twee meisjes uitgescholden. De man dient hen van repliek, waarop een van de meisjes vertrekt en terugkomt met twee mannen en een vrouw. Een van de mannen trapt de 53-jarige, die inmiddels aan een tafeltje zit, direct enkele keren in zijn gezicht. Daarop vertrekt het viertal. Het slachtoffer heeft blauwe plekken, een blauw oog en een gescheurde neusvleugel. DEN HAAG. Na een voetbalwedstrijd wordt een 13-jarige jongen mishandeld door een 12- en 13-jarige jongen van de tegenpartij. De reden, verklaren zij later, is dat zij met 13-0 hadden verloren. Het slachtoffer had naar hun mening te goed gevoetbald.

21 september VENLO. Een 21-jarige man wordt door vier jongens in de leeftijd van 16 tot 19 jaar geslagen en geschopt. De man loopt kneuzingen op aan zijn hoofd en been en mist een stukje van zijn tand. De daders zeggen, als ze later bekennen, niet te weten wat hun motief was. TERNEUZEN. Een groep van zes mannen en vrouwen wordt zonder enige aanleiding aangevallen en met messen bedreigd door zeven jonge mannen. Twee aanvallers betasten de vrouwen, de anderen in de groep worden geslagen en geschopt. HUIZEN. Een 13-jarig meisje wordt mishandeld door een haar onbekende man. HOOFDDORP. Bij een amateurvoetbalwedstrijd wordt een scheidsrechter mishandeld als hij een gele kaart geeft. ZANDVOORT. Een man kijkt toe bij een vernieling, krijgt een opmerking over zijn passieve houding en wordt geslagen. LEIDEN. Een 27-jarige man stapt met twee vrienden uit een speedboat op de Oude Rijn en slaat een 25-jarige Leidenaar op de kade in elkaar. Het slachtoffer had een glas cola in de boot leeggegooid, omdat de boot hem en zijn vriendin had natgespetterd.

22 september HILVERSUM. Een 76-jarige man wordt door een passerende bromfietser van zijn fiets getrokken. Hij krijgt een trap in zijn zij en het voorwiel van zijn fiets wordt kromgetrapt. UITGEEST. Een meisje wordt mishandeld door een aantal andere meisjes. HOOFDDORP. Op een wandelpad wordt een vrouw mishandeld door een onbekende. HAARLEM. Een klein jongetje wordt geslagen in de speeltuin. Als zijn oudere broer hierover ruzie krijgt met de volwassen dader, wordt de broer gestoken. AMSTERDAM. Een 33-jarige man wordt geslagen door twee hem onbekende mannen en een vrouw. Ook wordt hij in zijn been en bil gestoken.

23 september HAARLEM. Een fietsende jongen wordt zonder aanleiding door twee mannen geslagen en geschopt. Met diverse kneuzingen en bloeduitstortingen als gevolg. HAARLEM. Een man op een bromfiets wordt door een automobilist gesneden. De bestuurder van de auto en zijn bijrijder mishandelen vervolgens de bromfietser. HELDEN. Een 11-jarige jongen wordt door twee andere jongens van zijn fiets getrapt.

24 september HAARLEM. Een jongen wordt door een onbekende van zijn fiets getrokken en mishandeld.

25 september VLISSINGEN. Een 16-jarige jongen wordt zonder aanleiding geslagen en geschopt door een groepje leeftijdgenoten dat hem al enige tijd volgde.

26 september DEN HAAG. Vier 16-jarige jongens gaan om schoolgenoot van 17 heen staan en slaan hem op zijn gezicht. Het slachtoffer zou hun gedrag jegens meisjes op school hebben bekritiseerd. VELSEN-ZUID. Een jongen mishandelt een andere jongen omdat hij diens jasje wil hebben. IJMUIDEN. Een man maakt een opmerking over de snelheid van een passerende vrachtwagen. Deze stopt, de man wordt door de bestuurder mishandeld. BLARICUM. Een 16-jarige jongen wordt door leeftijdgenoten in elkaar geslagen. VENLO. Een 20-jarige man wordt door twee mannen geslagen en geschopt. Kneuzingen aan zijn borstkas. De twee hadden hem om sigaretten gevraagd, de man was weggerend omdat hij geen ruzie wilde.

27 september DEN HAAG. Een 31-jarige man uit Leiden wordt in de vroege ochtend op weg naar het Centraal Station door 4 à 5 mannen van 20 tot 25 jaar tegen de grond geslagen en geschopt. De man wordt door een voorbijganger die hem na afloop vindt naar de trein gebracht. In de trein raakt hij buiten bewustzijn. In een Amsterdams ziekenhuis blijkt hij een gebroken jukbeen, een hersenkneuzing en diverse andere kneuzingen te hebben. HAARLEM. Een man fietst tussen twee fietsende meisjes door; alle drie komen ten val. De man, boos, gooit zijn fiets in het Spaarne en trapt de meisjes. BUSSUM. Een 19-jarige jongen wordt door vier jongens geslagen en geschopt. LEEUWARDEN. Een 24-jarige dakloze opent de deur van een auto en slaat de 38-jarige beveiligingsbeambte die erin zit op het gezicht. HILVERSUM. Een 44-jarige man ziet twee jongens de achterband van een fiets met een mes bewerken. Als hij daar wat van zegt wordt hij in elkaar geslagen. HOOFDDORP. Een jongen wordt mishandeld door een groepje jongeren.

28 september HILVERSUM. Vijf jongens worden 's nachts vanuit een passerende auto uitgescholden en schelden terug. Daarop worden zij door de vijf jongens in de auto zwaar mishandeld: met een gebroken arm, een gescheurde enkelband en andere verwondingen melden de slachtoffers zich bij het ziekenhuis. VUGHT. Een 15-jarige jongen, zijn broer en een vriend zijn op familiebezoek. Als ze even naar buiten lopen om een sigaret te roken worden ze door door 10 jongens omsingeld. Broer en vriend vluchten het dak van een naburige kerk op, de 15-jarige jongen wordt door de groep zwaar mishandeld. HAARLEM. Een jongen fietst tussen een groep jongens door. Een persoon van de groep draait zijn fiets zo, dat de jongen valt. Dan wordt hij mishandeld.

29 september LEEUWARDEN. Een beveiligingsmedewerker die in zijn stilstaande auto zit wordt zonder aanleiding door een 24-jarige man geslagen. HUIZEN. Een 13-jarige jongen drukt zijn sigaret uit in het gezicht van een 12-jarig meisje. Er ontstaat een vechtpartij, het meisje loopt naast een brandwond blauwe plekken op. GENNEP. Een groep van 8 jongeren gedraagt zich in een taxi zo vervelend dat de chauffeur hen wil laten uitstappen. Zij trekken hem daarop een een plastic zak over zijn hoofd en richten vernielingen aan in de taxi. KORTENHOEF. Als een 33-jarige man het oliepeil van zijn auto controleert, passeert een auto met drie inzittenden. Zij stappen uit en slaan en schoppen hem waar ze kunnen. DEN BOSCH. Ongeveer 7 mannen dansen op een auto en delen klappen uit aan enkele van de vijf inzittenden. Twee daders worden later in een café gearresteerd.

1 oktober DEN HAAG. Een 18-jarige man krijgt als hij een kruising oversteekt een beker in het gezicht gegooid vanuit een auto. Als hij daarvan wat zegt, slaan en schoppen de vier inzittenden hem. HAARLEM. Een meisje wordt door een onbekende bij haar schouders gepakt en krijgt een klap in haar gezicht.

2 oktober AMSTERDAM. Een man haalt zijn zoontje op bij een zwembad en wil wegrijden. Twee passerende mannen op mountainbikes spugen tegen de auto. De bestuurder stapt uit, een van de fietsers pakt een groot mes en steekt op hem in. Toch weet de man zich in een vechtpartij te verweren tot de fietsers vluchten. LEERDAM. Een 11-jarig meisje wordt door een man van haar fiets getrapt. Zij reed per ongeluk tegen zijn stilstaande fiets aan. Ze loopt een zwaar gekneusde hand op. DEN HAAG. Een 40-jarige automobilist en zijn vrouw staan stil achter een vrachtauto, waarvan de inzittenden een praatje maken met een voorbijganger. Nadat man en vrouw hierop hebben gereageerd, worden de portieren van hun auto door de inzittenden van de vrachtwagen opengerukt en volgen er klappen.

3 oktober HAARLEM. Een man wordt door een onbekende neergestoken. HOOFDDORP. Een man wordt neergestoken, de dader wordt aangehouden. DEN BOSCH. Een 33-jarige man wordt door 3 personen uit zijn auto getrokken, geschopt en geslagen met een ijzeren staaf. De man wordt ernstig mishandeld opgenomen in een ziekenhuis.

4 oktober OLST. Een 42-jarige politieman die met zijn vrouw hun hond uitlaat, ziet hoe drie vrouwen een fiets vernielen en ook rijwielen proberen te stelen. De man zegt agent te zijn en probeert de vrouwen te beletten er vandoor te gaan. Twee van hen ontsnappen toch. Zij komen terug met een groep van 25 man. Terwijl de agent al op de grond ligt, slaan en schoppen allen hardhandig op hem in, totdat hij door collega's wordt ontzet. NIEUWEGEIN. Ongeveer 600 jeugdige bezoekers vermaken zich tijdens een 'Swim Houseparty' in een zwembad. Om circa 3 uur 's nachts dringt een groep van ongeveer 30 man door geforceerde achterdeuren naar binnen en begint bezoekers neer te slaan. Tientallen agenten uit de hele regio zijn nodig om de zes belangrijkste daders, die tussen de 18 en 29 jaar oud zijn, te kunnen arresteren. REUVER. Een man wordt geslagen en geschopt op straat door een onbekende man. BOXTEL. Twee 18-jarige jongens mishandelen in de vroege ochtend twee passanten. UITGEEST. Een jongen wordt thuis wakker van herrie in de tuin. Als hij polshoogte neemt wordt hij door drie jongens mishandeld. DEN BOSCH. Een 27-jarige man slaat twee 22-jarige passanten in het gezicht.

5 oktober DEN BOSCH. Twee 22-jarige mannen en hun vriendinnen worden aangesproken door twee andere mannen. Als deze handtastelijk worden bij een van de vriendinnen volgt een vechtpartij, waarbij de 22-jarige mannen met een mes gestoken, geslagen en geschopt worden. HILVERSUM. Een 23-jarige fietser passert twee mannen die op het fietspad lopen. Zij trekken hem van zijn fiets en slaan hem in elkaar. DEN BOSCH. Een man rommelt aan een motorfiets. Als een 30-jarige voorbijganger daarvan wat zegt, krijgt hij een klap in zijn gezicht. Hij loopt een kapotte bril en een gezwollen oog op. OOSTERHOUT. Een 36-jarige vader slaat een andere vader op het gezicht, omdat hij hem aanspreekt op het gedrag van zijn dochter. De dochter van de eerste vader zou de dochter van het slachtoffer hebben lastiggevallen. Het slachtoffer loopt een gebroken kaak en een gebroken oogkas op. BEESEL. Twee mannen schoppen een jongen (19) van zijn scooter. Zij kennen de jongen niet. ROERMOND. Een groep jongens slaat en schopt een fietsende jongen (16) en zijn vriend.

6 oktober SIEBENGEWALD. Twee mannen slaan en schoppen een 62-jarige man voor zijn huis. HAARLEM. Een man staat te wachten voor een verkeerslicht. Plotseling wordt zijn autoportier geopend en krijgt hij zonder aanleiding een klap in zijn gezicht.

7 oktober OOST-SOUBURG. Twee jongens (13 en 14 jaar) trekken 's middags een 13-jarige fietser van zijn fiets. Ze slaan en schoppen hem, hij kent hen niet. DEN HAAG. Een 32-jarige man bedreigt een 29-jarige automobilist met een mes nadat ze onenigheid kregen over het verkeer.

8 oktober AMSTERDAM. Zes personen gooien een door drank benevelde man die staat te telefoneren in een telefooncel in het water van de Herengracht. De man, die niet kan zwemmen, wordt op de kant getrokken door een getuige. HILVERSUM. Een 24-jarige vrouw die in haar auto rijdt wordt vanaf het trottoir gewenkt door een jongen. Zij stapt uit, want naast hem ligt een jongen op de grond. Maar deze komt overeind en stompt haar in het gezicht. Dan rukken beide jongens aan haar kleren, om vervolgens hard weg te rennen.

9 oktober BEVERWIJK. Een meisje wordt door twee andere meisjes mishandeld, waarbij ook haar fiets wordt vernield. HILVERSUM. Een 15-jarige jongen loopt over een parkeerterrein en wordt plotseling hard op zijn hoofd geslagen. De dader rent naar een brommer waar al iemand op zit en rijdt snel weg. DEN HAAG. Een 44-jarige vader houdt een jongetje van 7 jaar thuis in een houdgreep vast en laat zijn 7-jarige dochter op hem inslaan. Aanleiding is een trap die het jongetje overdag op school had verkocht aan de dochter van de man. ROERMOND. Vier mensen, onder wie twee kinderen, worden plotseling geraakt door kogels van een luchtbuks. De politie noemt het een wonder dat niemand ernstig gewond is geraakt. DEN BOSCH. Een 15-jarige jongen, die zes vrienden achter zich heeft staan, schopt een 10-jarige jongen 's avonds op het gezicht. Die loopt een kapotte tong, een dikke wang en een kapotte bril op. DEN BOSCH. Twee jongens slaan 's avonds een 41-jarige man in elkaar die een winkel wil ingaan. Bij de ingang duwen ze hem en geven ze hem een klap op zijn achterhoofd. Als hij reageert, wordt hij door de hem onbekende jongens verder geschopt en geslagen. VUGHT. Drie jongens van 17 tot 19 jaar slaan en schoppen twee mannen uit Venlo in een parkeergarage. Eerst rijden ze de twee mannen aan, van wie er eén boos op het raam slaat. Vervolgens stappen ze uit en vallen ze de twee mannen aan. Ze dreigen met een mes.

10 oktober MIDDELBURG. Zes jongens van ongeveer 17 jaar slaan op straat een 21-jarige man in elkaar. Deze had eerder op de avond een woordenwisseling met de groep gehad. Twee jongens slaan en schoppen hem, twee anderen proberen hem onderwijl met een mes te steken.

12 oktober ZAAMSLAG. Een 24-jarige man schopt en slaat 's avonds een 17-jarige jongen in elkaar. Hij gooit hem vervolgens in een vijver. Ondanks zijn hoofdwonden kan de jongen op eigen kracht uit de vijver kruipen. BEVERWIJK. Een man wordt bij een telefooncel met een mes in het gezicht gestoken. Het slachtoffer had een opmerking gemaakt toen de dader wilde voordringen.